párkapcsolat, párkapcsolati válság, futókapcsolat, feszültség

Tönkreteheti a futás a párkapcsolatot?

Forrás: LittleBee80 / Getty Images
Bár ehhez a kérdéshez is kapcsolódik tudományos kutatás, sok futó a személyes történetén keresztül is pontos választ adhat rá…

Hogyan lehet együtt élni egy olyan emberrel, akinek élete egyik meghatározó elfoglaltsága a futás? Pláne olyasvalakinek, aki számára nincs ilyen jellegű vagy mélységű programja, ráadásul szurkolóként sem tud kapcsolódni társa sportos küldetéséhez.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Az International Review for the Sociology of Sport legújabb kutatása arra mutatott rá, hogy azokban a házasságokban vagy párkapcsolatokban, amelyekben az egyik fél fut, a másik nem, előfordulhat olyan feszültség és nézeteltérés, amit a futás idéz elő.

A tanulmány alapján kiderült, hogy amikor egy futó az edzések mellett elmerül azokban a közösségi platformokban, amik a futáshoz köthetők (például Facebook csoportok, Instagram, sportos alkalmazások, blogok), az identitás átalakuláson mehet keresztül, ami odáig vezethet, hogy a nem futó partner elidegenítettnek érezheti magát, mert nincs módja kapcsolódni azokhoz a tevékenységekhez, érzésekhez, élményekhez, amiket futó társa megél.

párkapcsolat, futókapcsolat, feszültség, veszekedés
Forrás: Everton Vila / Unsplash

Valós probléma ez, ami miatt mentek már tönkre kapcsolatok! Tehát érdemes tudatosan odafigyelni arra, hogy ilyen felállás esetén is egészséges maradjon a két fél közös útja. Például hozzatok létre olyan közös célokat, programokat, amikben mind a ketten érintettek vagytok. Javasolja Sam Owen, párkapcsolati szakértő. Hétköznapi dolgokban is gondolkodhatsz, például egy séta a városban, piknik a parkban, közös bringázás, otthoni mozizás és persze, ha egyszer visszatér az élet a normális menetrendhez, akkor számos további lehetőség is felmerülhet. Közben bátorítsd partneredet abban, hogy töltsön időt ő is olyan elfoglaltsággal, amiben örömét leli és az általa megélt élményekre, érzésekre magad is légy nyitott.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

De van még 4 olyan javaslatunk, ami segíthet abban, hogy harmonikusan éljetek akkor is, ha a kapcsolatban te vagy (egyelőre) az egyetlen futó:
  1. Légy őszintén hálás partnered támogatásáért, amit a sportos tevékenységeidhez nyújt.
  2. Ossz meg vele olyan részleteket a futásaidról, amiket be tud fogadni ő is. Például egy szép fotót, amit az edzésed közben készítettél, a fejlődésed 1-1 objektív mutatóját (pl. tavaly ezen az útvonalon még ennyit futottam, most pedig ennyivel gyorsabbat), ha terepen futsz, sétáljatok végig néhány kedvenc körödön és meséld el, hogy miért szereted ezeket.
  3. Bátorítsd partneredet abban, hogy neki is legyen saját útja, saját hobbija, ha nyitott a mozgásra megpróbálhatod a futás irányába is terelgetni, de óvatosan ám ezzel, mert egy kezdő futó erőnléte, lelkesedése, motivációja ingadózó lehet. Ha együtt kocogtok, ne éreztesd vele, hogy rémesen lassú a tempó számodra, sőt azt se, hogy a közösen megtett táv téged meg sem izzasztott!
  4. Figyelj arra, hogy amikor együtt vagytok ne a futás legyen az egyetlen és leginkább lelkesítő téma számodra. Ne érezze azt, hogy második helyen szerepel az életedben, a futás után.