Borítókép: 6 tipp, hogy idén biztosan meglegyen a PB a célversenyeden

6 tipp, hogy idén biztosan meglegyen a PB a célversenyeden

Forrás: Getty Images
Ha szeretnél egy igazán jó időt futni a szezon célversenyén, ezek a tanácsok a segítségedre lesznek!
  • Ha a gyorsítás a cél, akkor nagyon fontos, hogy a lehető legjobb technikával fuss. Bár egy mozgáselemzéshez már késő van (inkább az alapozás előtt érdemes részt venni egy ilyen vizsgálaton), még most is tudsz csiszolni a futómozgásodon, ha odafigyelsz, például így:
  • Több kutatás is bebizonyította már, hogy a céklalé remek hatással van a szervezetre, és mivel javítja az izmok oxigénellátottságát, a gyorsulásban is rengeteget segít. Akár perceket is javíthatsz az időn, ha a verseny előtti hetekben naponta kétszer lehúzol egy céklashotot (frissen préselt levet egy felesnyi adagban), és persze a verseny napján is iszol egyet!
  • Ahhoz, hogy meglegyen a PB, nagy hangsúlyt kell fektetni a résztávos edzésekre, ezt biztosan tudod, ha már jó ideje készülsz és indulsz versenyeken. Azonban az erősítést sem szabad elhagyni. Ha a gyorsulás a cél, erős farizomra van szükség a robbanékonyság érdekébe, úgyhogy a guggolásokat és csípőemelős feladatokat építsd be az edzésprogramodba!

  • Válassz jó cipőt! Azt biztosan te is tudod, hogy érdemes több cipőt használni a különböző helyzetekhez, hiszen a lassabb, hosszabb edzéseket egy stabilabb lábbeliben érdemes futni, és terepre sem ugyanolyan kell, mint aszfaltra. Arról nem is beszélve, hogy a gyorsító edzéseken és versenyeken megint egy másik cipőt ajánlott viselni. A Saucony Kinvara 9 épp ez utóbbiakban lehet a legjobb társad, hihetetlenül könnyű, ugyanakkor nagyon strapabíró, és segít, hogy minél gyorsabban érj célba! A világ első futómárkája, a Saucony nagyon büszke erre az új modellre, hiszen profi atléták bevonásával alakították ki, akik közül mindenki egytől egyig úgy gondolja, hogy igazán könnyű, rettentő gyors, ugyanakkor fantasztikus a csillapítása! A kisebb távoktól egészen a maratonig el lehet benne menni, és az biztos, hogy a lehető legjobb idővel teljesítheted a kitűzött távot!
  • Az utolsó hetekben érdemes 1-2 alkalommal ellátogatni sportmasszőrhöz, hogy ne a befeszült izmok akadályozzanak meg a versenyen a vágyott időerdmény elérésében!

  • És, amit a legtöbben elrontanak: az utolsó héten már a pihenés, regenerálódás és mentális felkészülés legyen fókuszban, ne a kemény edzések. Ha becsületesen végigcsináltad az edzéstervet, akkor a legtöbb, amit tehetsz, hogy rendesen kipihened magad!

SOK SIKERT KÍVÁNUNK!