off-szezon,alapozás

3 tipp a bombasztikus off-szezonhoz

Forrás: getty images
A futók számára sem ismeretlen fogalom az off-szezon, vagyis amikor nincs versenyszezon, azaz az alapozás időszaka, melynek során bőven jut idő az állóképesség, erő fejlesztésére, és nem a gyorsító edzéseken van a hangsúly.

Azok, akik már jópár éve futnak és versenyeken, télen sem állnak le, egész évben megpróbálják magukból kihozni a maximumot, viszont az év szakaszokra van bontva, és minden időszaknak megvan a maga feladata. Ha te még csak mostanság kezdtél belepörögni a futásba és a versenyzésbe, csak rajtad áll, hogy aktív maradsz-e télen, az alapozás idején is. Ha igen, akkor a következő tanácsokat érdemes megfogadnod az alapozás/off-szezon ideje alatt:

1. Tűzz ki kisebb célokat!

A maraton és más versenyek helyett inkább keress olyan célokat, amik valamilyen módon segítenek abban, hogy jobban teljesíts, egészségesebbé válj. Például feküdj le 30 perccel korábban, hogy másnap kipihentebb legyél, vagy szánj időt arra, hogy megfőzz magadnak néhány adag ételt előre, hogy egészségesen tudj táplálkozni.

2. TÉNYLEG tarts szünetet!

Az off-szezon egyik alapja a fizikai és mentális pihenés, regeneráció és a gyenge pontok megerősítése. Ilyenkor tényleg elengedhetetlen, hogy elfelejtsd a nyomást - legalábbis ne hagyd, hogy a futás leterheljen, nem a tempó az elsődeleges. Iktass be hosszabb, lazább tempójú futásokat az alapállóképesség fejlesztésére, irány az erdő, de a keresztedzés is szuper ötlet. Válassz olyan gyakorlatokat, sportokat, amik fejlesztik az állóképességedet, mobilitásodat és erősítenek.

3. Felejtsd el a fogadalmaidat!

Nem kell január elsejéig várnod ahhoz, hogy kitűzz egy-egy új célt. Ilyenkor ugyanis sokan abba a hibába esnek, hogy eltunyulnak, utána viszont nehezebben megy a visszatérés. A “pihenőd” alatt foglalkozz többet a testi-lelki egészségeddel, hogy úgy indítsd a következő versenyszezont, hogy képes legyél a legjobb formádat hozni.