edzés,futás

Túlstresszeled az edzéseidet? Tippek, hogy örökre kivédd az ebből adódó sérüléseket

Forrás: Getty Images
Mostanában kellemetlen fájdalom tör rád futás közben? A legvalószínűbb ok a kimerültség, ezen viszont csak te tudsz változtatni. Fogadd meg a következőket!

Ha az edzés okozta fájdalom már szinte tűrhetetlen, akkor a legtöbb esetben a fáradtság a probléma, a londoni Schoen Clinic szerint legalábbis.

A fáradtságból adódó sérülések ugyanis hatással vannak a csontokra, az izmokra, az ízületekre, és akkor fordulnak elő, amikor a testet túlterheled, és elmarad vagy kevés a regenerációs idő, a pihenés, illetve a gyógyulásra nem fordítasz elég gondot. A megfelelő technikákkal azonban sokat segíthetsz magadon!

1. Változtass a futási rutinodon!

A változatosság a testnek és az elmének is jót tesz: a távok, a terepek, a helyszínek variálása, a táv hosszának és intenzitásának állandó alakítgatása mind kihívát jelentenek a fizikai és a mentális állapotodnak is, a teljesíteni akarás pedig hajt előre. Próbáld tehát változatosan összerakni az edzéstervedet, és ne feledd: a magas intenzitású, rutinszerű futás számos sérülést, beleértve erős sarokfájdalmat is okozhat, így időrőől időre érdemes újításokat bevezetned az edzéstervedbe.

futás,sérülés,edzés
Forrás: GettyImages

2. Figyeld a tested jelzéseit!

Figyelj oda a terhelés-menedzsmentre, vagyis arra, hogy okosan felmérd, hogy az edzéseid megfelelően terhelik -e a testedet. A sérülések általában akkor fordulnak elő, amikor túl sok stressz éri a szervezetet, és mindez súlyosbodhat, ha nem fordítasz elég időt a gyógyulásra.

Szóval ne hanyagold el a jeleket: a túl sok edzés stressztöréseket, vagyis fáradásos töréseket is okozhat. Ez azt jelenti, hogy a csontokat ismétlődően éri terhelés, emiatt a csontállományban mikrosérülések keletkeznek, ezek okozzák a csont részleges vagy teljes törését. A legnagyobb veszélynek a csípő, a csigolyák, a sípcsont van kitéve. Fontos, hogy mielőbb felismerd a bajt, így ha gyakran érzel éles, égő fájdalmat, jelentkeznek duzzanatok, zúzódások, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Sokszor pedig a röntgen nem is elég, és MRI kell ahhoz, hogy fel lehessen állítani a diagnózist.

3. Rövidebb lépéshossz

Lehet, hogy túl nagyokat lépsz futás közben, ez pedig túlterheli a testedet, mert nagyobb teher nehezedik a lábadra, és nagyobb stressz éri a talajhoz való ütközéskor, ettől nehezebbé válik maga a tevékenység. Emellet a nagyobb lépések több energiát is emésztenek fel, és a sérülésvezsély is nő. Érdemes lerövidíteni a lépések hosszát, ez ugyanis segít az optimálisabb edzésben és a test regenerálódásában is.

4. Vizsgáld meg a saját futásodat!

Ha tudod, érdemes megoldani, hogy valaki videót készítsen a futásodról, azt pedig nem árt kielemezni más futókkal vagy szakértőkkel. Lehet, hogy csak egy apróságot kellene javítani a futótechnikádon, és az is nagyon sokat számítana. A helyes futótechnika kulcsa ugyanis a jó testtartás: az aszimetria például számos sérülést okozhat, amiket simán megúszhatsz, ha megtalálod a proléma gyökerét. Ez pedig könnyebb, ha kívülről látod magad edzeni!

5. Találd meg a tökéletes futócipőt!

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy gyakorlatilag ez a futás egyetlen igazán lényeges kelléke. Ha túlhordod, ha nem a megfelelőben futsz, a test azonnal jelez, ez pedig kár megvárni, mert komoly sérüléseket is okozhat egy nem megfelelően kiválasztott vagy túl sokat viselt edzőcipő. A futócipő vásárlásához már a legtöbb helyen van szakszerű segítség, amit érdemes is igénybe venned!