futas, hideg,

Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, EZEKET mindig tartsd észben!

Forrás: Getty Images/ Koldunov
Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Március óta, amikor először bezártak az edzőtermek, világszerte rengetegen kezdtek futni, és most, a koronavírus második hulláma alatt is ez a sport maradt a biztos pont a konditermek újbóli zárásával. Ám míg a tavasz az egyik legjob futószezon, a télről ugyanezt már nem lehet elmondani.

Sokan nem viselik könnyen a kemény hideget, a sötétet, a nem tökéletes időjárási viszonyokat. Mozogni viszont nagyon kell, így ha úgy döntesz, hogy futópad híján maradnak a kinti edzések, érdemes pár dologra kiemelten odafigyelned!

Láthatósági mellény

Láthatósági mellény

Láthatósági fényvisszaverő mellény Modern pántos fényvisszaverő mellény állítható méretben Alkalmas motorosoknak, futóknak is a jobb láthatóság érdekében Könnyen tisztítható, mosható Méret: Derék: 70-98cm Hossza: 38-50cm Pánt: 1*1.5m, 2*1.23m

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

1990 Ft

Gondolkodj rétegekben!

Ha még sosem futottál télen a szabadban, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy komfortosan érezd magad. Lehet, hogy ez egyelőre számodra elképzelhetetlen a több ruha miatt, de hidd el, hozzá lehet szokni. A legjobb trükk ilyenkor a réteges öltözködés, hiszen a kinti hideget hamar megszokod, és szinte biztos, hogy alaposan bemelegszel az első körök után.

A szakemberek a hidegben 3 réteg ruházat viselését javasolják:

  • Az első, a bőrödhöz legközelebbi legyen szintetikus anyagból, vagy szintetikus anyag és merinói gyapjú keverékéből készült rövidebb ujjú holmi. A pamutot ebben a rétegben érdemes kerülni, mert nemcsak nagyon átnedvesedik, de az izzadtságtól a kétszeresére nő a térfogata.
  • A második rétegnek valami hosszú ujjú felsőt érdemes választani, olyat, ami benn tartja a hőt.
  • A harmadik pedig egy olyan holmi legyen, ami szükség esetén megvéd a széltől, esőtől vagy hótól.

Ha nagyon nem érzed, mennyire van hideg, az is jó megoldás, ha sétálsz egyet a futás előtt, hogy felmérd, mi lenne az optimális viselet.

Ne feledd a kiegészítőket!

  • Sapka, sál, futómaszk, kesztyű, fülvédő - ezekre is gondolj, ha a hidegben mész futni, mert hidd el, hatalmas szolgálatot tesznek.
  • Napos időben pedig a napszemüveg ugyanúgy elég fontos kellék, mint a nyári futások alatt.
  • A futócipő is nagy kérdés, hiszen nem egyszerű megoldani az edzést a jeges úton - ehhez korábban adtunk is tippeket:
futni,edzeni,
Forrás: Getty Images/ nimis69
  • A hidratálás is elemi fontosságú a hidegben is, pláne a hosszabb futások alatt. Ám télen nemcsak nagyon lehűl a palack, ha a kezedben tartod, de roppant kényelmetlen is. Gondolkodj el más opciókon - érdemes olyan helyen tartani a palackot, ahol a benne lévő ital sem hűl le túlságosan!

Fontold meg a délidőt is, mint futóidőt!

Lehet, hogy te reggel vagy este szeretsz futni, ám télen, amikor korán sötétedik, plusz ilyenkor sokkal hidegebb van, mint nap közben, lehet, hogy érdemes variálni a napirenden. Pláne, ha még otthonról is dolgozol. Lehet, hogy eleinte nem tetszik a gondolat, hogy ne a megszokott időben sportolj, de hidd el, meg fogod szeretni a déli futást is, hiszen melegebb van ilyenkor, kevesen vannak az utcákon, és legalább világos van!

Szánj elég időt a test felkészítésére!

Télen a legnagyobb a kinti és a benti hőmérséklet között a különbség, így a testnek sem könnyű a 20 fokból hirtelen a 0 fokos hidegben "teljesíteni". Hiába öltözöl fel, az is nagyon fontos, hogy alaposan átmozgasd magad edzés előtt.

  • A bemelegítés ilyenkor nagyobb hangsúlyt kap, mint bármikor. Végezd dinamikusan, tegyél bele guggolásokat, kitöréseket, és az edzés előtti nyújtásról se feledkezz meg.
  • Azt is tartsd észben, hogy ha eddig futópadon edzettél, most pedig kint, a jéggé fagyott betonon, akkor ez is sokkot jelent a testednek, amit meg kell szoknia. Ne akarj egyszerre mindent, szépen lassan szoktasd a testedet a kinti edzéshez!
1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

Szerezz futótársat!

Ha van valaki, akivel együtt vágtok bele a dologba, sokkal könnyebb dolgod van. Egy futótársat nem mond le csak úgy az ember...Ha megbeszéltek valamit, azt jobban igyekszel betartani, mint ha egyedül edzel. Kitűzhettek közös célokat, amik segítenek motiváltnak maradni és előre visznek, de megoszthatjátok egymással a nehézségeket is.

Ha pedig jön a tavasz, és lekerülnek a rétegek, elképesztő lesz látni, mennyivel jobban megy az edzés!