progresszív futás, gyorsulás, félmaraton, 10K,

Teszteld a kitartásod progresszív edzéssel!

Forrás: Getty Images
Ha 10 km-re vagy félmaratonra készülsz, ez az edzéstípus nagyon hasznos, ugyanis segít a csúcssebesség fejlesztésében.

A progresszív futás során minden ismétlésnél, intervallumnál növelni kell a tempót. Ennek az edzéstípusnak célja az aerob rendszer felpörgetése, miközben a feladat végére nagy intenzitású erőkifejtéssel futsz. Ez az edzés különösen hasznos azoknak a futóknak, akik a verseny végén szeretnek tempót váltani, tehát gyorsítani az utolsó szakaszra, hogy kiadjanak magukból mindent a célba érkezés pillanatára.

Az edzés menete

10-8-6-4-2 perc futás köztük 90 másodperc nagyon könnyű kocogás vagy séta. A tempókat az alábbiak szerint válaszd meg: első 10 perces gyors, de kényelmes iram, majd ezt követően minden további ismétlés tempóját 10 másodperccel növeld. Ha például a 10 perces szakaszt 5 perc/km átlagban futod, akkor a 8 perces ismétlésnél 4:50 perc/km átlagot fuss, ha ezt eléred, akkor a következő szakasznál 4:40 perc/km és így tovább.

gyorsító edzés, progresszív futás, intervallum, edzésterv,
Forrás: Getty Images

Mire eléred a negyedik és ötödik ismétlést, a lábaid nyilván fáradtak lesznek, emiatt a feladat utolsó szakaszai során nagyon kell majd koncentrálnod ahhoz, hogy tartani tudd a tempót, hiába 4 és 2 perc csupán az időtartam, míg futnod kell. Mind a negyedik, mind az ötödik ismétlés során azt kell érezned, hogy egy-egy lépést teszel a komfortzónádon kívül. Azt kell gyakorolnod, hogy gyorsan, de kényelmesen futsz, miközben a végére valószínű kényelmetlen a mozgás. Valójában nem ritkán egy verseny utolsó szakaszában ugyanezt az érzést éljük meg, ebben kell megpróbálni még egy picit gyorsulni.

Próbáld ki kezdetben mérsékelt tempóban, hogy meglásd, hogyan boldogulsz az iram gyorsabbá válásával. Illetve, ha a 90 perces pihenőt sétálva teszed meg, az is segíti a szakaszok közti regenerációt.

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft

Ez az edzés tökéletes azoknak a futóknak, akik gyorsulni szeretnének 10 km-en vagy félmaratonon, és a táv végén szeretik megnyomni a tempót. Ha a cél félmaraton lesz, az edzés szakaszait 10 perc helyett kezdheted 12 perccel, hogy a futásteljesítményed jobban illeszkedjen a céltávhoz, majd ugyanúgy 10-8-6-4-2 perces szakaszok jönnek.

Mielőtt belevágsz a progresszív edzésszakaszba, mindenképpen melegíts be alaposan és könnyű iramban fuss legalább 10 percet. Az edzés végén a levezetésre is szánj időt!