cipőteszt,teszt,terepfutás,salomon,sense pro 3

Szasza Tesztel: Ezúttal terepfutócipőt vett célba

Állandó szerzőnk, Szasza havonta 1-2 alkalommal szubjektív véleményt formál új vagy a közelmúltban megjelent futócuccokról. Legyen az cipő, óra, fejlámpa vagy egyéb más kiegészítő.

Salomon Sense Pro 3

A Salomon hivatalos kommunikációja szerint a tavaly ősszel piacra dobott Sense Pro 3 cipő célközönségét azok a futók jelentik, akik az S/LAB sorozathoz hasonló könnyű és gyors terepcipőt szeretnének napi edzésekhez, illetve versenyekhez. A cipő súlya mindössze 255 gramm, de talán ami ennél is beszédesebb, a Pro 2-höz képest 2 mm–rel csökkent a dropja (a Pro 2-nek 6 mm), így az 4 mm lett.

salomon,cipőteszt,terepfutás,pro sense
salomon,cipőteszt,terepfutás,pro sense

Megjelenés

Ez a cipő kifejezetten szép. Kétféle színben láttam eddig, egyrészt piros-kék színben, illetve amit én vásároltam fekete-szürkében. Letisztult minimális design és semmi hivalkodó megjelenés nincs rajta. Sötétben, esti futás alkalmával gyakorlatilag teljesen észrevehetetlen. Nincs rajta fényvisszaverő, illetve egyéb világos színelem. Ami nagyon szép lett, a varrásmentes megjelenése, főleg ha nem lesz saras.

salomon,cipőteszt,terepfutás,pro sense
salomon,cipőteszt,terepfutás,pro sense

Kényelem

A Sense Pro 3 nem tartozik a nagy csillapítású cipők közé. A talp része egybe függő, számomra kicsit merevebb érzetű, nem kifejezetten puha, mint például a Salomon Speedtrak vagy a Speedcross cipőknél. A talpbetét viszonylag puha és kényelmes, jól funkcionál és szerintem elég jó csillapítást ad. A talprésze a korábbi sorozathoz képest markánsabb fogazattal rendelkezik, így bátran használható nedves esetleg enyhén saras talajon. A felsőrésze nagyon szépen körülöleli a lábfejet, jól tart, kifejezetten kényelmes viselni. A cipő a gyors fűzőnek köszönhetően gyorsan befűzhető és a nyelvben könnyen el lehet rejteni a rögzítőjét.

salomon,cipőteszt,terepfutás,pro sense
salomon,cipőteszt,terepfutás,pro sense

Védelem

A talpban a ProFeel film gondoskodik a védelemről, illetve a lábujjakat körbe veszi egy rugalmas ám mégis merev hatású anyag.

A futás élménye

A cipő tényleg könnyű és gyors. Ugyan a lábam majdnem 45-ös ugyanakkor a keskeny és kecses megjelenés olyan érzetet ad, hogy ez egy kisméretű és pontos cipő. Futás közben megvan minden lépésnek a precíz helye, ha látok két egymás melletti követ és nem akarok a kövekre lépni, akkor pontosan közé be tudok vele lépni. Azt mondanám, hogy ez a cipő nem romboló, hanem finom átmenet a talaj és a lábam között. A talp számomra merev érzete és a keskeny kiképzése magában hordozza a köveken, kis kavicsokon, kitüremkedő tereptárgyakon való kibillenés lehetőségét. Az évszakra jellemző enyhén nedves, saras talajon futottam benne többször és teljesen jól végzi a dolgát. Feltételezem hasonló jó érzeteim lesznek száraz talajon is. Az alacsony drop miatt elülső talpról elrugaszkodásra, illetve elülső talpra vagy középtalpra érkezésre sarkalja a futót. Ezért kifejezetten haladós futásra és nem kocogásra ösztönzi viselőjét. Jellemzően 10-20 km közötti távokat futottam benne lendületesen és teljesen jó benyomást tett rám.

salomon,cipőteszt,terepfutás,pro sense
salomon,cipőteszt,terepfutás,pro sense
Salomon Sense Pro 3