Borítókép: 5 térderősítő gyakorlat, amit ideje gyakrabban végezned

5 térderősítő gyakorlat, amit ideje gyakrabban végezned

A térd bizony sok futónál igen kényes kérdés, épp ezért, ha sokat edzel - de akkor is, ha nem - nem árt komolyabban venni a térderősítő gyakorlatok végzését.

A térdfájdalom sok futót érint, mindegy, hogy valaki tapasztalt sportoló vagy igazi újonc. Sok esetben előfordul, hogy a térdfájdalom a térdet körülvevő izmok gyengeségéből fakad, éppen ezért fontos, hogy az erősítő edzéseket a heti edzéstervbe beiktasd. Nem csak azért, mert gyorsabb akarsz lenni, hanem hogy elkerüld a térdproblémákat.

„A térd körüli izmoknak erősnek kell lenniük, hogy támogassák a térdeket”- mondja Simone Tchouke, NASM személyi edző a Runner’s Worldnek. "Tehát a farizmok, a combfeszítők, combhajlítók és a négyfejű combizom nagyon fontos szerepet játszanak a térdsérülések és a fájdalom megelőzésében."

Tchouke mutat is 5 alapgyakorlatot, amiket 3-4 sorozatban, 8-12 ismétléssel érdemes elvégezni a térdek egészsége érdekében.

Padra fellépés súlyzóval, térdhúzással

Keress egy padot vagy egy zsámolyt, állj csípőszéles terpeszben előtte. Jobb kézben legyen egy súlyzó, tartsd a test mellett. Lépj fel jobb lábbal a padra, majd a bal térdet húzd fel a mellkas irányába, amíg a csípő és a térd 90 fokos szöget zár be. Térj vissza a kiindulási helyzetbe, majd válts oldalt. De ahogy a videón látod, külön-külön is végezhetsz 6-7 gyakorlatot bal és jobb oldalon.

Egylábas lelépés zsámolyról

Állj fel egy padra vagy zsámolyra, a bal láb stabilan rajta van, a jobb láb a szélén, karok magad előtt, vállmagasságban stabilan. Hajlítsd be a bal térdet, miközben a jobb lábat nyújtva leengeded a talajra. Ezután anélkül, hogy a jobb lábbal ellöknéd magad a talajtól, állj fel újra úgy, hogy a bal lábat a zsámolyba nyomod, majd kinyújtod.

Kitörés súlyzóval

Állj csípőszéles terpeszben, legyen súly a jobb kézben, vagy akár mindkettőben a test mellett. Most jön a klasszikus kitörés: jobb kézzel lépj előre addig, hogy az elöl lévő láb, illetve a hátsó is 90 fokos szöget zárjon be a talajjal. Oldalról a lábszár és a hát szögének párhuzamos vonalakat kell képeznie. Ügyelj arra, hogy a core izmok mindig be legyenek kapcsolva és a mellkast emeld fel. Majd nyomd a sarkakat a talajba, lépj vissza a kiinduló helyzetbe!

Lábemelés hason fekve, súlyzóval

Feküdj arccal lefelé, egyenesek a lábak, a fej a kezeken pihen. Tarts egyetlen súlyzót függőlegesen a két láb között. Aktiváld a farizmokat, hogy könnyebb legyen a lábak munkája, majd hajlítsd be a térdeket, és húzd a sarkakat a farizmok felé, és feszítsd végig a farizmokat és a combizmokat. Állj meg egy pillanatra a végpozícióban, majd engedd le a lábat a kiindulási helyzetbe, ügyelve arra, hogy továbbra is feszíted a farizmot és a combizmokat.

Lábemelés oldalplank pózban

Feküdj a bal oldaladon, a bal alkarokon támaszkodj, jobb kéz a csípőn. Hajlítsd a térdeket 90 fokban, a csípőt 45 fokos szögben. Emeld a csípődet, amennyire csak tudod, egyenes vonalat képezve a vállaktól a csípőig. Emeld a felső (jobb) lábát olyan magasra, amennyire csak tudod, tartsd hajlítva és forgasd felfelé a jobb csípőt, hogy felemeld a térdet a mennyezet felé. A farizmoknak fontos bekapcsolódni a munkába. Lassan engedd vissza oldalsó plank pózba a lábat.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft