futás,edzés

Bizony, a futástól tényleg okosabb leszel!

Forrás: Getty Images
Ugye te sem csak azért edzel, hogy leadd a súlyfelesleget? A mozgás ugyanis emellett a stresszt is oldja, és az agyra is csodás hatással van!

Okos dolog a rendszeres edzés, de tudtad, hogy te magad is okosabb leszel a gyakori sportolástól? A legfrissebb, a Nature-ben közzétett tanulmány legalábbis ezt igazolja. 1100, átlagosan 28 éves emberek bevonásával készült felmérésben a résztvevők fizikai és mentális teszteken estek át. A fizikai felmérésen intenzíven kellett séltálniuk, a mentális teszteken memória, a helyes ítélőképesség és az érvelés szerepeltek a feladatok között, és MRI-n is át kellett esniük az agyi funkciók megfigyelése miatt.

A tesztekből kiderült, hogy azok, aki a fizikai felmérésen a legjobbak voltak a teherbírás szempontjából, jobb eredményt értel el a kognitív teszteken a többieknél, és náluk az agy fehérállománya is jobb állapotban van.

edzés,agyműködés
Forrás: GettyImages

A fehérállomány az agy nagyobb részét teszi ki, és az idegsejtek közötti kommunikáció a fehérállományban létrejött idegi kapcsolatokon keresztül valósul meg, vagyis ennek a területnek ingerület-átvivő funkciója van. Ahol ez a terület jó állapotban van, az azt jelenti, hogy az agyműködés nagyon rendben van, és jó az agysejtek közötti kommunikáció.

A kutatásból az is kiderült, hogy a rendszeres edzés, a jó fizikai állapot jobb vérellátást biztosít az agyban, ez pedig növeli az idegstimuláló hormonok számát, csökkenti a gyulladásokat, amik az agysejtek állapotának romlásához vezetnek.

Bár szükség van még további kutatásokra a témával kapcsolatban, de az már biztos, hogy a sport hatására nem csak fittebb leszel, de az agyműködésed is hatékonyabb lesz!