futás télen,téli futócuccok,téli futócipő,joynapok,joy napok ősz

Téli futóruházat és kiegészítők - A JOY-napok kuponjai ma még beválthatók!

Forrás: Getty Images
Ha már kint tombol az igazi tél, jól jön pár kifejezetten erre az időszakra beszerzett holmi, hogy biztosan megmaradjon az edzések komfortja.

Ami a legfontosabb télen, hogy a rajtad lévő ruházat közül legalább a nadrágodat és az egyik hosszú ujjú felsődet melegebbre cseréld. Nekem még egy extrém vastag, belül polár béléses hosszú futónadrágom is van azokra a napokra, amikor már bőven mínusz alatt van a hőmérsékelt, ám ezt a téli szenzonban általában 2-3 alkalomnál többször nem szükséges elővennem, mert tényleg nagyon meleg.

A futócipő kérdése az, ami még fokozott figyelmet igényelhet télen. Ha fázósabb a lábad, akkor a Gore-Tex anyagú cipők megoldást jelenthetnek, mert abban legalább biztos lehetsz, hogy nem ázik át a cipő. Kivéve persze azokat az eseteket, amikor pocsolyákba, vízátfolyásokba, kisebb patakokba lépdelsz, hiszen akkor ennél rosszabb cipőválasztást el sem lehetne képzelni, a Gore-Tex cipőkből ugyanis a fent befolyt víz nem folyik ki. A Gore-Tex cipő például jó választás lehet hóban, akkor, ha nem túl magas a hó, illetve, ha kamáslival kiegészíted, ami mintegy lezárja a cipő felső részét. A kamásli egyébiránt megakadályozza azt is, hogy mindenféle apró törmelék, kő, kisebb fadarabok, föld kerüljön a cipőbe.

futás télen,téli futóruházat,joynapok
Forrás: Getty Images

A téli futócipőviseletnél a lábbeli talpmintázatát érdemes még az évszakhoz igazítani, olyan cipőt válassz, amelynek talpa saras, havas környezetben jobban kapaszkodik, ezzel segítve a haladást és a kellemesebb futásélményt. Nincs annál vacakabb, mint amikor akár 1-2 órán át csúszkálsz, mert alkalmatlan cipőben indultál, ráadásul emiatt komoly sérüléseket is elszenvedhetsz.

Télen én mindig jóval melegebb zoknit használok, mint egyéb évszakokban. Leginkább a gyapjú zoknikat szeretem, ami túl azon, hogy melegen tartja a lábam, ha átnedvesedik, sem áztatja a bőröm közvetlenül, mert a gyapjúszálak belsejében marad a víz.

A téli szett – szerintem – elengedhetetlen része akkor, ha terepen is gyakran megfordulsz, a cipőre rakható hólánc. Saját hibámból tanulva enélkül gyakorlatilag el sem indulok már hóban sem igen, még rövidebb futásokhoz is magammal viszem. A legnagyobb előnye persze kijegesedett ösvényeken van, ahol ezzel teljesen biztonságosan, még aránylag nagy tempóval is lehet haladni.

Ha hosszabb futásra indulsz, a nálad lévő kulacsra, hogy ne hűljön ki teljesen a frissítőd, húzhatsz hővédő borítást, amolyan kulacshuzatot. Ha víztartályt használsz, akkor pedig szerezz be egy hőszigetelő borítást a tartály csövére. Irtó vacak dolog a jeges vizet (vagy bármit) kortyolgatni mínusz 10 fokban, arról nem is beszélve, amikor egyszerűen befagy például a tartály csöve.

futás télen,téli futócuccok,joynapok
Forrás: Getty Images

Az, hogy télen sapkát, sálszerűséget, kesztyűt viszünk, nagyjából alapvető, ám ezeken kívül egy jól szigetelő szél- és vízálló kabátot is érdemes beszerezni, mert erősen szeles időjárás esetén jelentősen javítja a hőérzetet. Illetve télen mindig legyen nálad működő telefon és valamennyi pénz is, hiszen bármikor előfordulhat, hogy hirtelen segítségre szorulsz – például kimegy a bokád – és egyik pillanatról a másikra futásképtelen állapotba kerülsz. Nem kérdés, hogy hideg időben jóval hamarabb kihűl a test és még a legprofibb téli futóruházat sem óv meg idővel attól, hogy komolyabb megbetegedéssel zárj egy ígéretesnek induló futást.

A JOY-napok kuponjai ma még beválthatók, akár a téli futóruházatod felfrissítésére is felhasználhatod őket!

A KUPONOKAT A RUNNER'S WORLD LEGUTÓBBI SZÁMÁBAN IS MEGTALÁLOD!