Borítókép: Teendők a verseny előtti napokra, hogy a lehető legjobban sikerüljön a futásod a nagy napon!

Teendők a verseny előtti napokra, hogy a lehető legjobban sikerüljön a futásod a nagy napon!

Forrás: Getty Images
A verseny előtti napok mindig nagyon izgalmasak, annak is, aki az első versenyét várja, de annak is, aki már számtalan ilyen futáson részt vett.

Ha keményen végigedzetted az elmúlt időszakot, akkor már nem ilyenkor kell ráfeküdnöd a kemény edzésekre. Mutatjuk, mit javaslunk az utolsó pár napra:

  • SZERDA: Jó, ha beugrasz sportmasszőrhöz, aki szépen helyrerakja a leragadt izmaidat, megszabadít a csomóidtól. Sokkal könnyebb lesz a mozgás, és a verseny után is könnyebben regenerálódsz hatására. Ha erre nincs lehetőséged, menj el szaunázni, az is szépen ellazít és feltölt!

  • CSÜTÖRTÖK: Tarts egy laza 10km-es futást. Már nem kell óra, nem fontos a tempó, csak az, hogy élvezd. Legyen laza, jó, ha tudsz közben beszélgetni. Az a jó, ha tényleg kellemes, élvezed a szép időt, esetleg egy barát társaságát. Ezen a napon már emeld meg minimum fél literrel a folyadékfogyasztásodat, hogy a szervezeted megfelelően hidratálódjon a versenyig!
  • PÉNTEK: Mától indulhat a szénhidrátfeltöltés is, azaz legalább napi 5 alkalommal egyél (de jobb, ha hatszor), és minden étkezés tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátot (pl. teljes kiőrlésű termékek). Ez nem jelenti azt, hogy zabálj egész nap, inkább csak a makrotápanyagok arányán változtass. A vízfogyasztásod legyen 1L-rel több az átlagosnál, és ma nem fuss. Inkább nyújts, hengerezz egy nagyot!

  • SZOMBAT: Érdemes ilyenkor kimenni egy átmozgató futásra, de ez ne legyen több 4-5km-nél, és tényleg nagyon könnyed legyen. Ha szeretnéd felpörgetni magad, fuss a végén 5-6X 100 méter lendületest is, ami a lábaidat kicsit felkészíti a versenyre. Készítsd ki a futóruhádat holnapra, gondold át, mit reggelizel majd, és az egész verseny menetét, onnantól kezdve, hogy felkelsz. Képzeld el, ahogy a verseny napján felöltözöl, elkészülsz, odaérsz, miket csinálsz, és játszd le a futamot is, ahogy boldogan célba érsz. Ma is igyál jó sok vizet, és adagold a szénhidrátot. Azt mondanunk sem kell, hogy feküdj le korán aludni!

Sok sikert kívánunk a versenyedhez!