Borítókép: Tanácsok első babás újrakezdő futóanyukák számára

Tanácsok első babás újrakezdő futóanyukák számára

Anya leszel nem sokára? Szuper hír, gratulálunk! De már most hidd el, hogy – amennyiben szeretnéd és ez csak rajtad áll – nem sokára újra futni fogsz. Lássuk melyek az első babás futóanyukák tipikus félelmei az újrakezdés előtt.

Vajon mikor húzhatok ismét futócipőt a szülés után?
Erre nem kell nagyon sokat várnod, mert 6 héttel a baba világrajövetele után elkezdheted a könnyű, rövid kocogásokat. Természetesen csak akkor, ha a gyermekágyas hetek minden gond nélkül teltek és magad is úgy érzed, készen állsz egy kis mozgásra, illetve nincs semmilyen orvosi ellenjavallat.

Vajon tudok-e szoptatni a futás mellett?
Ennek sincs semmilyen akadálya. A tejed nem fog elmenni, nem fog csökkenni a mennyisége. Néhány szabályt betartva, bátran fuss a szoptatás időszakában is. Például tele mellekkel ne indulj futni, szoptasd meg a babád az edzés előtt, vagy fejd ki a tejet és használj erős sportmelltartót.

Vajon tud majd nélkülözni a babám, amíg én távol vagyok?
Természetesen csak olyan személyre bízd a babát, akiben megbízol, hogy ne legyenek rossz érzések a fejedben futás közben, próbálj kikapcsolódni, lazítani. Hidd el, hogy más is el tudja látni a babát. Ha igény szerint szoptatsz, és éppen alszik a babád, amikor indulnál, hagyj otthon neki lefejt anyatejet minden eshetőségre, amit a rá vigyázó személy akár pohárból, akár kiskanállal, de természetesen cumis üvegből is odaadhat, ha erre szükség van.

Vajon ehetek olyan ételeket, amelyek a fogyást segítik, hogy mielőbb újra formába lendüljek?
Kerüld az extrém diétát és a fogyást segítő táplálék kiegészítőket, de egyébként nem kell szénhidrátot szénhidráttal fogyasztanod a szoptatás időszakában (sem), vagy nagy mennyiségben gyümölcsleveket innod. A fehér lisztes és finomított cukros élelmiszereket nyugodtan elhagyhatod (ezekre a babavárás időszakában sincs szükség) és fogyassz inkább teljes kiőrlésű pékárut, illetve édesítés gyanánt alternatív „cukrokat”, ha szükséges. A szoptatáshoz és az elegendő tejmennyiséghez nem kell folyamatosan enni és inni, csupán normál, kiegyensúlyozott étrend mellett gyakran kell szoptatni.

Vajon mikor kezdhetek hosszabb távokat futni?
Amikor már az edzettséged engedi, bármikor. A futáshoz való fokozatos visszatérés persze fontos, de ezt úgy is fogod érezni. Nem jellemző, hogy a friss babás anyuka a második-harmadik edzésén már félmaratont fut. Ugyanakkor jó hír, hogy amikor már fizikailag elbírod, a versenyzésnek sincs akadálya.

Vajon mennyi idő alatt fogom visszanyerni a korábbi edzettségemet?
Változó és erre nincs is általános megfigyelés. Összefüggésben van az esetleges súlytöbblet mértékével (és azzal, hogy ettől mennyi idő alatt tudsz megszabadulni), a motivációddal, azzal, hogy mennyi időt tudsz szánni az edzésekre. Viszont alapvető megfigyelés, hogy miután anyává válsz, még többet fogsz bírni, mint korábban. Pedig jó eséllyel fáradtabb leszel, több lesz a kötelezően ellátandó napi feladatod, nagyobb lesz rajtad a felelősség, mégis képes leszel nap, mint nap, útra kelni és a rendelkezésedre álló futóidőt még hatékonyabban felhasználni.