motiváció, edzéstippek, közösségi futás,

3+1 szokás, amit gyorsan felejts el futóként, hogy a fejlődésed töretlen lehessen

Forrás: Getty Images
Ezekből a jelenségekből egy biztosan előfordul a futók többségénél, s ha most nem is hiszed, hogy jelentős javulást érhetsz el, amennyiben változtatsz, de legalább próbáld meg és végül vond le saját tapasztalataidat!

1. Szereted, ha az edzésadataid jól mutatnak az alkalmazásokban

Ha a gyorsaságot fejlesztő edzések adatait megnézzük, bizony előfordul, hogy nem látszódnak a részletek a feltöltést követően, pláne, ha nem rögzítetted az edzést az órába (nincs is erre lehetőség minden modell esetén). A dombos edzések, egy-egy intervallum futás nem ad ki „szép”, lendületes átlagtempókat a pihenő szakaszok miatt. De ettől még ne próbáld az edzéseidet mások elismerő véleményéhez igazítani, sőt határozottan légy büszke arra, amit megteszel elérendő céljaidért. Ha mindez mégis frusztráló lenne, egyszerűen állítsd a fiókodat priváttá, hogy jobban tudj koncentrálni a következetes erőfeszítéseidre és az edzésmunkára.

2. Csak egyedül, vagy csak nálad lassabbak társaságában futsz

Az nem baj, ha az edzések nagy részét egyedül, vagy közösségben teljesíted, ám nagyon komoly előnyökkel jár az, ha olykor egyik vagy másik edzésformát is űzöd. Még pedig azért, mert nem olyan könnyű kilépni a komfortzónából, ha mindig húz a könnyebb ellenáll. Komoly motiváció gyorsabbak mögött futni bármilyen edzéshelyzetben. Már csak azért is, mert kutatások kimutatták, hogy az új (és esetleg kissé kényelmetlen) helyzetek megtapasztalása jót tesz az agynak, és még hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz is. Valószínűleg meg fogsz lepődni azon, hogy mennyire klassz dolog megélni a tempó és a dinamika változását. Egy közösségi futás közben ráadásul új ismeretségeket is köthetsz, ami további motivációt adhat a társasági futóedzésekhez. Tehát légy nyitott arra, hogy időnként változtass.

motiváció, futás közösségben, futás csapatban, edzéshibák,
Forrás: Getty Images

3. Kevesebbet eszel a pihenőnapokon

Ennek pedig nem sok haszna van! Elég, ha arra figyelsz, hogy teljes értékű ételeket fogyassz és bőven hidratálj ezeken a napokon és közben nyugodtan étkezz úgy, ahogy megszoktad. Sok futó csökkenti a tápanyagbevitelt és akár az étkezések számát a regenerálódási napokon, mondván edzés nélkül nem éget el annyi kalóriát, ám a kemény edzések utáni gyors regeneráció igazi titka az, hogy vissza is kell pótolni az elhasznált tápanyagokat, illetve ügyelni kell a tényleges pihenésre, a megfelelő minőségű alváson keresztül. A regeneráció során a szervezet helyreállítja a sérült szöveteket, és felkészül a további edzésekre. Ahhoz, hogy ez megtörténjen energiára van szükség. Étkezz és igyál jól, függetlenül attól, hogy hány kilométert tettél meg aznap!

Runner's World 2023 futónaptár

Runner's World 2023 futónaptár

Szerezd meg te is 2023-as Runner’s World Futónaptárat most 2995 Ft-ért, jövő évi versenydátumokkal, minden hónapra motivációs képekkel és egy exkluzív 16 oldalas melléklettel! Akár ajándékba a fa alá, akár magadnak egy egész évre jó motiváció lehet! Fusd át velünk az évet, tervezd meg a céljaidat, és hozd ki magadból a legtöbbet! Ha szeretnéd beszerezni, siess, a termék kizárólag itt, limitált példányszámban rendelhető elő!

2995 Ft

+1 Minden tanácsot fekete-fehérnek veszel (még ezt is)

Szinte minden, még a futás is, tele van olyan árnyalatokkal és válaszokkal, amelyek általában véve igazak, ám az egyéni példák egyedivé változtathatják a megoldásokat. Erőssé és jobbá válni azt jelenti, hogy új és különböző dolgokat próbálsz ki, miközben megtalálod azt, ami számodra a legmegfelelőbb. Ha nyitottnak tartod magad új javaslatokra, lehetőségekre és különböző utakra (akár szó szerint is), az sokat segít abban, hogy megélhesd a folyamatos változást fejlődés formájában, amihez ráadásul nem mindig egy gyorsabb tempó tartozik, hanem lehet, hogy egy mosoly, ami kiül az arcodra a futásaid során.