Borítókép: Szezonális futó vagy? Vagy...? Hasznos tippek a téli időszakra

Szezonális futó vagy? Vagy...? Hasznos tippek a téli időszakra

November közepe van. Beköszöntött a hideg, szeles, ködös, csapadékos időjárás. Már ennyi történés elég a futó megtántorításához. Ráadásul az október végi óraátállítás miatt délután fél 5-kor sötétségbe borul a világ. Reggel pedig szinte sötétben kell elindulni, hogy valami kis futást össze lehessen kaparni munkakezdés előtt…

Persze a november amúgy is amolyan pihenős hónap. Gyakorlatilag lezajlottak az őszi nagy versenyek, mostanra tehát mindenki elkönyvelheti a sikereit a nagy szeptemberi, októberi futórendezvényeken. Az élsportolók ilyenkor készülnek rá az alapozásra, mi hobbifutók pedig ilyenkor tudjuk jól megtervezni a következő évet.

Hogy meg kell tervezni, kijelölni a jövő év jelentősebb mérföldköveit, nem kérdés. A kérdés csak az, hogy már kora tavaszra van-e terv vagy nincs. Egy jól időzített kora tavaszi verseny fenntartja a motivációt, és nem hagyja pihenni a futócipőket a téli időszakban sem. Pusztán ez a jól irányzott tervezés el is dönti, hogy szezonális futó vagy, vagy életformád a futás. Jöhet szél, eső hideg, sötét, a Te döntésed, hogy beleállsz-e a változó környezet okozta kihívásokba, vagy sem. S ha eldöntötted, kezdd el! Fusd át a telet!

Pár jó tanács a hideg téli futásokhoz:
  • Szerezz be téli futóruházatot.
  • Érdemes beszerezni egy téli időszakra is alkalmas futócipőt (erősebb talpbordázatút és/vagy szögest).
  • Szerezz be egy jó fejlámpát.
  • Nézz ki egy decemberi futórendezvényt, amin indulsz.
  • Csatlakozz közösségi futásokhoz, vagy keress futótársakat az edzéseidhez.
  • Legyen decemberre edzésterved.
  • Iktass be keresztedzésként erősítő jellegű gyakorlatokat.