száraz dénes,futás

Száraz Dénes: Nekem a futás a gondolatmentesség

Forrás: száraz dénes
Lehetett volna országúti kerékpárversenyző, ám végül a színészet mellett tette le a voksát, viszont a sportok iránti szerelme sosem múlt el. Túl van 5 maratonon, 2 Ironmanen, heti 8-10 órát edz a munkái mellett, és jó időbe telt számára, mire megtanulta elfogadni, hogy ne a profikhoz hasonlítsa magát. Száraz Dénest kérdeztük a futásról.

Mióta futsz?

Gimiben versenyszerűen országúti kerékpároztam, viszont a színészet is vonzott. A szüleim azonban választás elé állítottak, mert a tanulás mellett nem fért meg a két szenvedélyem. Így a színészetet választottam, a sport viszont mindig megmaradt mellette. 24 évesen diplomáztam, 25 évesen pedig lefutottam a maratont.

Komolyan fel is készültél rá?

Dehogy! Átgondolatlanul, felkészületlenül vágtam bele. Egy netes táblázatot töltöttem le, az alapján edzettem rá. 4 óra felett futottam le… Közben a sziklamászás is jelen volt az életemben, az került előtérbe. Majd triatlon lett a dologból, hegyikerékpározás és tereptriatlon.

Ezek szerint a terep az, ami vonz…

A hegyek szerelmese vagyok. Szlovákiában születtem, a Tátra mindig a szívem csücske volt. Sík terepen maximum akkor futok, ha edzek, de nekem kell a terep. Az albérletünket is úgy választottuk ki, hogy ne kelljen tömegközlekednem, ha a budai erdőbe megyek futni.

Száraz Dénes,futás
Forrás: száraz dénes

Mik számodra az ideális távok?

2015-ben 115k-is futottam, de az edzések átcsaptak teljesítménykényszerbe. Lassan ráébredtem, hogy az én testfelépítésem nem jó ehhez, 70K felett igazi szenvedés volt a futás. Most már inkább olyan távokra megyek, amiknek van versenyértéke, és odafigyelek a rendes felkészülésre is. Lőrinc Olivérrel edzettem egy ideig, most a tőle tanultak alapján rakom össze magamnak, hogy mikor és mennyit sportoljak. Tőle tanultam meg, mennyire fontos a pulzus alapú edzés, és hogy nagyon kellenek az alacsony intenzitású futások. Már tudom, hogy 150-es pulzus alatt kell sokat edzeni, de a felső régiókat sem szabad elhanyagolni. Sokszor még elkap a hév, így bőven van hová fejlődni még!

Mennyit futsz egy héten?

Az egyoldalúság nekem nem jó, a hét 6 napján sok a futás. Szükségem van másra is, ezért került képbe az úszás és a biciklizés. Heti 8-10 órát variálom ezt a három sportot, a feleségem pedig nagyon otthon van a jógában, így tervezem, hogy lassan ezt is beiktatom az edzéstervembe.

Van most terveben valamilyen nagyobb verseny?

Szeretnék ott lenni a Tereptriatlon Európa Bajnokságon, de a munkám miatt nehéz bármilyen versenyt bevállalni: bármikor jöhet egy fontos darab vagy egy filmszerep. De nagy vágyam, hogy eljussak Norvégiába, ott pedig részt vegyek a Norseman triatlonon. Ide nem egyszerű bekerülni: sorsolják a résztvevőket és kísérő is kell – de egyszer nagyon szeretném teljesíteni!

Száraz Dénes,futás
Forrás: Száraz Dénes

Az edzések mellett mennyire veszed komolyan az étkezést?

Kacérkodom a vegánsággal. A munkám miatt nagyon rendszertelen az életem, néha tényleg borzasztóan étkezem. Amire viszont figyelek, az az, hogy a sporthoz szükséges géleket, izotóniás italokat használjam. Az étkezés egy gyenge pontom – sokkal jobban kellene rá figyelnem, és az biztosan meglátszódna a teljesítményemen is.

Mit ad neked a futás?

Gondolatmentességet! Ha nehezen is megy az edzés, arra koncentrálok, hogy laza maradjak és figyelek a légzésre. Ez fontosabb, mint a tempó, de ha ezek mellett gyors is vagyok, az szuper. Nem akarom megváltani a világot – 40 éves vagyok, számomra az a lényeg, hogy az edzés feltöltsön és kiegészítse az életemet. De szeretem benne azt is, hogy általa meditatív állapotba kerülök, képes vagyok egészen kikapcsolni!