Borítókép: "A nap végi jóga elcsendesíti az elmét, kimozgatja a testünkből és lelkünkből a stresszt" - interjú Szappan Petra jógaoktatóval

"A nap végi jóga elcsendesíti az elmét, kimozgatja a testünkből és lelkünkből a stresszt" - interjú Szappan Petra jógaoktatóval

Forrás: TÓTH CSENGE ZSÓFIA
Nemrég különleges eseménysorozat indult a The Ritz-Carlton, Budapestben, szerdánként, a naplementében a tetőn Szappan Petra tart ugyanis különleges jógagyakorlást, ami bárki számára elérhető. Erről kérdeztük Petrát:

Sok csodás helyen tartottál már jóga gyakorlást, miben különleges a The Ritz-Carlton, Budapest teteje?

A legtöbb helyszín, ahol jógát tartok, egyéb funkciójából kifolyólag meg van nyitva a nagyközönségnek is. A Ritz-Carlton, Budapest ugyanakkor azzal tisztelt meg minket, hogy csak a jógázók számára tette elérhetővé csodálatos tetőt. A kilátás valóban bámulatos, ami még inkább egyedivé, ünnepivé teszi a gyakorlásunkat!

Miért éppen a naplemente? Milyen hatással vannak ránk a fények, hangok jógagyakorlás közben?

Jógázni természetesen bármikor lehetséges, amikor épp időnk engedi, de a nap elején, vagy a nap végén különleges jelentőséggel bír. A nap végi, a napot elengedő jógagyakorlás segít letenni az aktuális teendőket, elcsendesíti az elmét, kimozgatja testünkből és lelkünkből a stresszt és a cikázó gondolatok mögött segít kapcsolódni valódi önmagunkhoz. Számomra ennek a szimbóluma a lemenő nap fényében jógázni, amivel egyben harmóniába kerülünk a természet rendjével is.

Milyen típusú gyakorlatokra kell számítani?

Én alapvetően dinamikus jógát tartok, a mozdulatsorokkal szeretem karcolgatni az emberek határait. A klasszikus ászanákat modern, mobility mozdulatsorokkal ötvözöm, amik harmonikuson fejlesztik, tehát egyszerre nyújtják és erősítik a testünket. Az óráimon mindig fontos szerepet kapnak a légzőgyakorlatok, amivel a leghatékonyabban tudunk idegrendszeri, és energetikai változást előidézni, illetve a meditációs és mindfulness gyakorlatok, amik az elme működésének megértésében segítenek.

A meditáció fontos része az egyes alkalmaknak: mit ad hozzá ez a gyakorláshoz?

Alapvetően mindannyian az elménken keresztül kapcsolódunk a világhoz, így a minőségibb és boldogabb élet titka, ha megismerjük és megértjük a működését. Pont úgy, ahogyan a testünket eddzük, lehetséges az elménket is trenírozni. Fejlesztjük a koncentrációnkat, finomítjuk a figyelmünket, és tudatosabbak leszünk a bennünk zajló történésekre. Ezek gyakorlata maga a meditáció.

Milyen jógatudással lehet jelentkezni az eseményekre?

Teljesen kezdő és haladóbb jógikat is nagy szeretettel várok. Az órákat igyekszem mindig úgy tartani, hogy mindenki számára élvezetes legyen, de senki ne unatkozzon.

Neked most milyen céljaid vannak egyébként, mi adja most a legnagyobb kihívást?

Jóga szempontból: nemzetközi irányokba tapogatózom. Most szeptemberben lesz a második külföldi jógatáborom, egy surf és jóga utazás a gyönyörű Portugáliába. Bár Budapest úgy gondolom, hogy mindig is megmarad bázisnak, most ezek a típusú jógikus utazások izgatnak a leginkább. Nagyon sokat adnak azoknak - és természetesen nekem is - , akik részt vesznek rajtuk, és terveim szerint sok szép új helyet fedezünk majd fel együtt. Aki jógázik, alapvetően egy nyitott, kapcsolódni vágyó típus, és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mindig egy szuper társasággal indulunk útnak.

Magánéleti szempontból: nagyon sok minden alakul most át a világban, és ebben az új rendben igyekszem megtalálni a helyem. Sok a kérdés bennem, hogyan is kellene élni úgy, hogy ne a társadalom elvárásai nyomasszanak, hanem az őszinte, belülről fakadó igényeimet tudjam szolgálni. Emellett hasznos szeretnék maradni a többi ember számára is, feltölt, ha hozzájárulhatok a kollektív boldogsághoz és egy jobb világ létrejöttéhez.

A véleményed szerint futók számára milyen típusú jógagyakorlást kellene végezniük és milyen rendszerességgel, hogy a testük karban legyen tartva?

Futás előtt bemelegítésként dinamikus, úgynevezett elasztikus nyújtást javasolnék, ami a fascia rugalmasságát és válaszképességét hivatott fejleszteni. Ezek rövid, kontrollált, kb. 1 másodperces rugózó mozdulatok, szigorúan a kényelmes határainkon belül. Intenzitásukból fakadóan remek bemelegítő gyakorlatok, ugyanakkor nem nyújtják túl az izmot egy nagyobb megterhelést jelentő edzés előtt. Futás után pedig inkább a hosszan kitartott, mély kilégzésekkel támogatott passzív nyújtásokat javasolnám. Bennük is maximum 1-1 percig maradnék benne, elképzelve, hogy a lazítani kívánt területből fújom ki a levegőt, ezzel megnyújtva, és ellazítva az izmot és a fasciát, és egyben támogatnám az idegrendszeri stresszoldást. Minden futás előtt és után szánnék erre egy kis időt.

AZ ESEMÉNYSOROZATRÓL BŐVEBBEN ITT IS OLVASHATSZ:

Minden jóga óra után ajándékokkal várják a vendégeket, melyek összhangban vannak az egészséges életmóddal, mint például a Panarom, Anja the brand, Authentic Beauty Concept, Dora Natura, Essa world és sokan mások!
A jóga óra hangulatát a Butlers Magyarország támogatja. Az óra után pedig testet-lelket felemelő frissítőkkel várja a helyszín a vendégeket.