Borítókép: 5 jel, hogy szakmai segítségre van szükséged

5 jel, hogy szakmai segítségre van szükséged

Forrás: getty images
Akár kezdő futó vagy, akár hétvégente sportolsz, vagy rendszeresen versenyzel, rengeteget profitálhatsz abból, ha időnként szakértői segítséget kérsz.

Többféle lehetőség van manapság arra, hogy segítséget kérhess egy szakembertől, de első körben azt kell azonosítanod, hogy valóban szükséged van-e rá. Ha az alábbi állítások közül több is igaz rád, akkor mindenképpen:

1. Ha sokszor lesérülsz, fájdalmaid vannak

Ennek oka lehet a helytelen tartás, a rossz technika, vagy a nem megfelelő cipő. Az edző segít kiküszöbölni a problémákat, elsajátítani a helyes tartást, idővel pedig elbúcsúzhatsz ezektől a problémáktól.

2. Egy éve nem fejlődtél

Ennek oka az edzéstervedben keresendő, hiszen előfordulhat, hogy nem szánsz kellő időt a gyorsaság fejlesztésére, a táv fokozatos növelésére. Egy edző segít abban, hogy az edzettségi szintedet és egészségi állapotodat figyelembe véve olyan programot állítson össze, amitől jobb eredményeket érhetsz el.

3. Rendszeresen túledzed magadat

Ha az előbbivel ellentétben átesel a ló túloldalára, motiválatlansággal és sérülésekkel is meg kell küzdened. Pedig a laza, regeneráló futásoknak is ott a helyük az edzéstervedben - egy szakember pedig pontosan tudni fogja, neked mennyire van szükséged belőlük.

4. Ha egyszerűen elveszel a sok információban

Minden futó más, ez nem vitás. Az edződ tisztában van ezzel, így az adottságaidhoz, céljaidhoz mérten tud segíteni abban, hogy fejlődj.

5. Ha versenyre készülsz

A félmaratoni, maratoni felkészülést nem tudod a kisujjadból kirázni, különösen akkor, ha életed első versenyén indulnál, vagy javítani szeretnél az időeredményeden. Egy profi tanácsaival biztos, hogy egészségesen és büszkén érsz majd célba! A Generali Runner’s World Runig még van időd arra, hogy szépen felkészülj valamelyik táv teljesítésére.

Olvasnál még a témában?