edzés, erősítés,

Futóknak is nagyon kell az erősítő edzés, de van pár hátránya is

Forrás: Pexels.com/Victor Freitas
Jópárszor leírtuk már mi is, és a szakértők is hangsúlyozzák, hogy nagyon hasznos a futók számára az erősítő edzés. De azért vannak hátrányai is!

Az erősítő edzések minden életkorban, még 50 felett is nagyon hasznosak a testünk számára, ha pedig futsz, és a futóedzéseket erősítéssel kombinálod, annak kifejezetten jó hatásai lehetnek a teljesítmény szempontjából.

Ám számolnod kell néhány hátránnyal is - hiszen mint mindennek, ennek is vannak. Ám még véletlenül se buzdítunk arra, hogy emiatt ne kezdj bele, mindössze fontos odafigyelni rájuk!

1. Csökkenti a specializációt

Ha nálad az elsődleges edzésforma a futás, akkor ehhez olyan mozgásformákat, gyakorlatokat érdemes választani, amik abban segítenek, hogy még jobb futó legyél. Nem a látványos bicepsz elérése a cél, ha futó vagy, hanem azon izmok megerősítése, amikre a te sportodban a legfőbb szükség van. Így érdemes futóként a farizmok, a térdhajlító izmok, a combfeszítő és a csípő izmai, a lábszár és a core területére fókuszálni, lehetőleg úgy, hogy nem hatalmas súlyokkal dolgozol - mert futóként az erősítés, és nem a látványos izomtömeg felépítése a cél.

edzés, súlyzó,
Forrás: Pexels.com/ Ivan Samkov

2. Sérüléseket okozhat

Ez persze nagyjából minden edzésre igaz, de ha súlyokkal dolgozol, vagy kemény erősítő edzéseket végzel, és túlságosan kifárasztod magad, hajlamosabb lehetsz a sérülésekre is. De akár úgy is, hogy a heti pár futóedzés közé beiktatsz túlságosan nehéz, magas intenzitású erősítő edzést, amivel úgy kifárasztod magad, hogy a futásaid nem sikerülnek túl jól, esetleg ott sérülsz le. Ne feledd: ezt is túlzásba lehet ám vinni...

3. Időt vesz el a futástól

Teljesen egyértelmű, de igaz, és lehet, hogy észre sem veszed, amikor a heti 3 futóedzés mellé beiktatsz két erősítést. Ami talán több időt és energiát vesz el, mert hosszabb időt igényel, el kell menni a konditerembe, nehezebb megoldani. Ne hagyd, hogy a futás rovására menjen - ha elkezded így érezni, bővel elég a heti 1 átfogóbb erősítő edzés is!

Akkor most erősítsek vagy sem?

A válasz természetesen igen, mert nagyon kell a futás mellé, de tartsd észben: nem csak súlyokkal lehet ám erősíteni, így ha a futóteljesítmény javulása a cél, a saját testsúlyos erősítő edzések az igazán hasznosak. Ha viszont egyszerűn csak futsz, mert jól esik, mert fogyni akarsz, mert szereted, akkor amellett bátran kezdj el akár nagyobb súlyokkal is dolgozni.

Erősíts, ha belefér az idődbe, ha élvezed, ha van vele konkrét célod, például izmosabb felsőtestet vagy kerekebb feneket szeretnél. Erősíts, ha van segítséged, aki szakszerűen segít abban, hogyan lépj a fejlődés útjára, de csakis úgy, ha mellette nem hanyagolod el sem a nyújtást, sem a szintén futók számára nagyon hasznos hengerezést sem!

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft