séta,egészség

Ezért érdemes futóként rendszeresen sétálnod

Forrás: pexels.com
A keresztedzés és a regeneráció szempontjából is jó ötlet, ha minden nap egy kicsivel többet sétálsz a megszokottnál.

Egy egyszerű séta sokat segíthet abban, hogy megerősítsd a lábadat, térdedet és csípődet. A hosszú, gyorsabb tempójú séták pedig javítanak az állóképességeden, de nem terhelik meg az ízületeidet, izmaidat annyira. Íme a séta előnyei, és adunk néhány tippet, hogy könnyebb legyen beiktatni az edzéstervedbe:

A megfelelő tartás

A legtöbb ember kihúzza magát séta közben, ami szuper. Azonban érdemes figyelned arra, hogy rövid léptekkel haladj, könnyedén lépdelj előre, hogy ne terheld meg a végtagjaidat.

Tovább is élhetsz

Egy kutatás szerint akár 7 évvel is meghosszabbíthatod az életedet, ha rendszeresen - például napi szinten - sétálsz.

Jobban nézel ki

A PLOS One kutatása szerint a séta szuper fiatalító módszer, amitől nem csak külsőleg, hanem sejtszinten is le tudsz tagadni néhány évet.

Jó környezet

Minél változatosabb terepen sétálsz, annál jobb edzésben lesz részed. Az emelkedő és lejtő, vagy akár egy-egy lépcső is színesíti az edzést. Ráadásul az is bizonyított, hogy a szabadban töltött idő egészségesebbé és boldogabbá is tesz!

Találd meg a gyengeségeidet!

A séta abban is segíthet, hogy felszínre hozzon néhány olyan problémát, ami futás közben is jelentkezik. Így könnyebben tudod orvosolni őket.

Hogyan iktathatod be az edzéstervedbe?

A keresztedzős napjaidon sétálj 30-60 percet egyben - de ha nincs sok időd, 5-10 perces részekre is oszthatod a mozgást. A tempód legyen gyors, de mint a futásnál, itt is fontos, hogy tudj közben beszélgetni.

Olvasnál még a témában?