Borítókép: Tudtad, hogy a rendszeres versenyzés sokat dob a futóteljesítményeden?

Tudtad, hogy a rendszeres versenyzés sokat dob a futóteljesítményeden?

Forrás: getty images
A rendszeres versenyzés nem csak arra jó, hogy megszokd a futórendezvények hangulatát, hanem akár a teljesítményeden is javíthatsz általuk.

Természetesen egy év alatt nem kell 365 versenyen indulnod, de néha azért nem árthat, ha benevezel egy-két szimpatikus távra.

“A versenyekre úgy tekintek, mint a kenyérmorzsákra, hiszen segítenek abban, hogy a megfelelő irányba indulj és végig arra is haladj. A teljesítésük után pedig sokkal könnyebben rájöhetsz arra, milyen területeket érdemes még fejlesztened.”
mondja Tia Accetta, futóedző.

A versenyeredményekből képet kaphatsz arról, mennyire vagy fitt és persze arra is fény derülhet, mit érdemes változtatnod az edzéstervedben. Ezzel pedig egy másik edző is egyetért:

“A futóversenyek által részletesebb képet kaphatsz a teljesítményedről, állóképességedről is, az elért eredményeid pedig segíthetnek abban, hogy átértékeld a tempódat, valamint az edzéseid intenzitását.”
mondja Tom McGlynn, futóedző.

Jó módszer lehet egy-egy rövidebb verseny beiktatása is a hosszabb távok lefutása előtt, különösen akkor, ha a helyszín, a hőmérséklet és a többi környezeti tényező is hasonló, ez a felkészülés során egy hatalmas pluszt adhat.

A versenyek pedig motivációval is ellátnak, ha éppen úgy érzed, hogy hullámvölgybe kerültél. Néhány tavaszi vagy nyári 5K-s verseny segíthet abban, hogy javíts a teljesítményeden, gyakorold a tempó tartását, később jöhet egy 10K ősz elején és egy félmaraton ősz közepén.

A legjobb, ha az évedbe beiktatsz két versenyidőszakot. Ha a fő célod a maratoni teljesítése, fuss egy félmaratont az edzettségi szintedtől függően 5-8 héttel előtte, hogy könnyebben finomhangolhasd a futásaidat.

Ha pedig alapvetően imádsz versenyezni, ügyelj arra, hogy legalább 3-4 hét elteljen két verseny között, fontos, hogy megtaláld az arany középutat, mert a rendezvények könnyen elvesztik a varázsukat, ha rendszeresen rajthoz állsz. Ezen kívül pedig a megfelelő regenerációra sem árt figyelni, hiszen a kemény edzések és a versenyek után több időre van a szervezetednek arra, hogy kipihenje a fáradalmakat. A verseny utáni egy hétben fokozottan ügyelj a megfelelő táplálkozásra, hidratálásra és arra is, hogy eleget aludj, így nem történhet baj.

Olvasnál még a témában?