regeneráció,edzés után,futás után

Regeneráció 4+1 lépésben: kapj erőre kemény edzés vagy verseny után!

Forrás: Getty Images
Arra ma már sokan figyelnek, hogy az edzéseiket tudatosan építsék fel, esetleg a versenyek előtti napokra is komoly menetrendjük van. Azonban arra is érdemes figyelmet fektetni, hogy mit csinálsz utána!
  1. Közvetlenül utána: Ha edzésről van szó, akkor mindenképpen iktass be a végére 1-2km nagyon laza kocogást, amivel segíted a tejsav elkeringetését, versenyeken azonban úgy vágtázol be a célba, hogy alig várod, hogy megállj. Ilyenkor sem érdemes azonnal lehuppanni a fűbe, ha nem is bírsz már kocogni (pedig jó lenne), sétálj egy kicsit, hogy a szervezeted fokozatosan tudjon megnyugodni és hatékonyabb legyen a regeneráció.

  2. Pár perccel később: Ha amúgy néha-néha el is lógod a nyújtást, a legkeményebb edzéseid és versenyek után soha ne tedd. IDE kattintva gyorsan elvégezhető, egyszerű nyújtógyakorlatokat találsz, amiket akár 5 perc alatt elvégezhetsz! Utána kapd fel a kompressziós száradat, mert segíti a vádlidban lévő izmok regenerációját.

  3. 15 perccel később, de még másfél órán belül: Ilyenkor semmiféleképpen ne feledkezz a megfelelő hidratálásról, ami lehet elektrolitokban gazdag ital, hogy visszapótold az elveszített ásványi anyagokat. A szervezeted vágyik valami fehérjében és gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag snackra vagy turmixra is, így egy jobb minőségű fehérjeszelet, vagy egy pirítós főtt tojással is jó lehet. Természetes a mennyiség attól is függ, hogy éppen mekkora távon vagy túl.

  4. Hazaérve vagy hazaérés és egy kis pihenés után: Elő a hengerrel, és masszírozd át a talpadtól kezdve a derekadig az egész testedet. A legjobb, ha ezt nem csak a kemény edzések és versenyek után teszed meg, hanem mindig, de ilyenkor alapvető!
1

Ha tényleg egy kemény versenyen vagy túl, akkor másnapra érdemes előjegyeztetni magad masszőrhöz is, és nem javasoljuk a teljes pihenést: power walk, egy könnyű úszás, tekerés, esetleg jóga sokat segít, hogy a tested gyorsan erőre kapjon!