Borítókép: „Rákényszerítettem magam a reggeli futásokra, és ez történt”

„Rákényszerítettem magam a reggeli futásokra, és ez történt”

Forrás: Getty Images
Sokan imádnak reggelente futni, de vannak azok az emberek, akik meg egyszerűen képtelenek rávenni magukat, és este vannak igazán elemükben. Mi történik, ha egy ilyen típusú veszi rá magát a reggeli futásokra?

Brian Dalek, az amerikai RW szerkesztője épp ezt tette. A legutóbbi maratoni felkészülésén kezdett bele a reggeli edzésekbe, mert ekkor úgy jöttek ki a teendői, hogy máskorra nehezebben tudta beilleszteni. Eldöntötte, hogy 15 nap alatt valahogy hozzászokik, és akár meg is szereti a korai edzéseket. Spoiler: megszerette!

Mivel az első reggeli edzése katasztrofálisan sikerült (elaludt, nem tudta, hol vannak a cuccai, és csak gyorsan evett valamit), rájött, hogy a kulcs a tervezésben rejlik. Előző este végigvette, hogy merre és hogyan fogja lenyomni az előírt edzésadagot, kikészíti a ruháit és előkészít valami kis ételt is. Sőt, nem maga mellé tette a telefonját, ahol álmában simán kinyomhatja az ébresztőt, hanem a szoba másik végébe, hogy ki kelljen szállni érte.

Mi legyen a kajálással?

A kora reggeli futásokkal több probléma is felléphet, ha nincs kialakult rutinod, vagy nem vagy hozzászokva. Egyrészt, ha üres hassal indulsz el, könnyen rosszul lehetsz, és a teljesítményedre is rányomhatja a bélyegét. Másrészt, ha megeszel valamit, majd elindulsz, könnyen előfordulhat, hogy épp futás közben jön rád, hogy el kellene menned WC-ra. Ezt kiküszöbölöndő sokan azt csinálják, hogy plusz fél órával korábban kelnek, megreggeliznek, és így az emésztésüknek is van némi ideje kiteljesedni. Brian azonban nem lett volna még képes egy perccel sem korábban kelni, így elmondja, mi vált be neki:

  • Ébredés után azonnal elvégzett néhány dinamikus bemelegítő mozdulatot, ami beindította a testét
  • Utána megevett egy kis adag zabkását mandulatejbe keverve
  • Ezek után nagy eséllyel el tudott menni WC-re, de ha nem, akkor olyan útvonalat választott, hogy mindig másfél km-es közelségben maradt az otthonához arra az esetre, ha haza kellene rohannia

Pár nap után jött az első pihenőnap, ami a reggeli kapkodások után sokkal jobban felértékelődött a szemében. Így, amióta reggel fut, sokkal jobban értékeli és kihasználja ezeket!

De, amit a legnagyobb előnyként élt meg, az az, hogy sokkal kevésbé volt stresszes így az élete. Ugyanis, ha épp valamilyen versenyre edzel és van egy program, amit követsz, akkor természetesen be akarod tartani. Ha este futsz, azonban sokszor előfordulhat, hogy elhúzódik a meló, vagy közbejön valami, de ha már reggel letudod, akkor a nap hátralévő részében már nem kell foglalkoznod vele, megvan és kész. Próbáld ki te is!

Te szívesen futsz reggelente?