planking,hasizom

Kedvenc plank variációink, amikkel tuti, hogy alaposan megedzed a hasizmaidat a karantén alatt

Forrás: Getty Images
A lakásba "zárva" az időnk annyi, mint a tenger, így érdemes időt szakítani egy kis mozgásra is. Itt az idő, hogy alaposan megdolgoztasd a hasizmaidat, mutatjuk is a szerintünk legütősebb plank-variációkat, amikkel garantált az izomláz. Hajrá!

Nem is kérdés, hogy a planking az egyik leghatásosabb edzés hasizomra: gyors, ütős, bárhol kivitelezhető gyakorlat. Már többször írtunk arról, hogyan kell helyesen végrehajtani - mert ez ennél a gyakorlatnál extrán fontos - és bemutattuk már a plankelés alatt elkövetett leggyakoribb hibákat is.

Most, hogy kicsit változatosabbá tegyük az edzést a koronavírus miatti karantén idején, összeszedtünk néhány plank variációt, amik mégkeményebben megdolgoztatják a hasizmokat, és igazi kihívás őket végrehajtani!

Ezt pedig nemcsak mi, de Debreczeni Dóri is így gondolja, aki most elindított egy kihívást, ami felforgatta az internetet.

Dóri hét napon keresztül, napi egy perces plank kihívásra buzdította követőit, a kihívásához több száz magyar Instagram felhasználó is becsatlakozott. A korábban modellként is népszerű sportoló a fotó- és videómegosztó közösségi portálon keresztül hívta fel a figyelmet az egészséges életmódra. Az általa hirdetett kihívás pedig azt az üzenetet tolmácsolta, hogy a rohanó életünkben is naponta legalább 60 másodpercet szánjunk önmagunkra, a testmozgásra egészségünk és fittségünk érdekében. “A plank, vagyis az alkartámaszban végrehajtott fekvőtámasz, az egyik legkiválóbb statikus gyakorlat a teljes test edzésére, ugyanis a pozíció megtartása közben tetőtől talpig feszes testhelyezet kell megtartani, így még a legmélyebb izmok is dolgoznak, miközben egy helyben vagyunk” - mondja Dóri, a futóedzőként és fitness instruktorként is dolgozó sportimádó, a kihívás ötletgazdája.

Az Instagramon a #DDfittplank címkét többek közt olimpikonok, sztársporotlók, színészek modellek, műsorvezetők, édesanyák kezdték el követni és olyan nevek csatlakoztak a napi 60 másodperces plank kihíváshoz, mint Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelin, és Weisz Fanni, akik szintén arra buzdították saját rajongótáborukat, hogy bátran vegyenek részt a hétnapos akcióban.

plank,Debreczeni Dóri
Forrás: Debreczeni Dóri

De most mutatunk néhány plank variációt, amiket naponta elvégezve garantáljuk, hogy bivalyerős hasizmokra tehetsz szert a karantén végére. Arra figyelj, hogy szabályosan végezd őket, és fokozatosan terheld velük a testedet!

1. Planking térdhúzással: a ferdehasizmok is aktívan dolgoznak, ha a térdet a mellkasodhoz húzod. A jobb térdet bal oldalra, a bal térdet jobb oldalra:

2. Plank póz lábemeléssel: a farizom is dolgozik, a hasizmok még intenzívebb izommunkára kényszerülnek!

3. Plank oldalra kilépéssel: végig tartsd az egyensúlyt, próbálj középen maradni.

4. Plank ellentétes kar és lábemeléssel: erő, stabilitás, koncentráció: az egyik legkeményebb variáció így néz ki, és nagyon hatékony:

5. Plank SMR hengerrel

Mutatunk még egy variációt azoknak, akik már beszereztek otthonra egy SMR hengert. Ez a legegyszerűbb plank variáció a hengerrel, de mivel ez egy instabil eszköz, alaposan megdolgoztatod vele a hasizmokat!

Ha a fenti 5 plank póz még nem volt elég, mutatunk pár hasizomgyakorlatot, ami sokkal jobb, mint a hasprés!