kettlebell,edzés

3 komoly kettlebel-baki, amiket ne kövess el, ha otthon edzel

Forrás: Getty Images
Ha hiányoznak az erősítő edzések, a kettlebell elég jó megoldásnak tűnik: könnyen beszerezhető, és otthon tetőtől talpig leedzheted vele magad. De 3 dologra nagyon ügyelj!

Most, hogy viszonylag korlátozott lehetőség van edzeni, a kettlebell roppant praktikus megoldás, hiszen erősítheted vele az összes izomcsoportot. Courtney Olsen személyi edző szerint ez azért is remek eszköz, mert abszolút multifunkcionális: állandó ellenállást biztosít, és funkcionális edzésekhez is kiválóan alkalmazható. Az alakja és a fogantyúja miatt rengeteg erősítő gyakorlat simán elvégezhető vele, csak nem mindegy, hogyan: a szakember 3 hibára hívja fel a figyelmet.

kettlebell,erősítés
Forrás: GettyImages

Figyelj, hogy a megfelelő izomcsoportok dolgozzanak!

A kettlebell swing egy abszolút alapgyakorlat, könnyű azonban helytelenül végezni, ami komoly hátfájást, derékbántalmakat okozhat. Ha egy ideje dolgozol már ezzel az eszközzel, akkor tudod, hogy nem szabad, hogy a térdek beessenek, hogy nem karból kell dolgozni, és hogy a görbe hátat is el kell felejteni - abba a hibába viszont a haladók is beleesnek, hogy a csípő hátratolása helyett előredőlnek, több munkád adva ezzel a deréknak. Ez viszont komoly bajt okoz észrevétlenül a gerinc alsó szakaszán és a vállak területén, a combhajlítók viszont egyáltalán nem dolgoznak annyit, mint szeretnéd.

Tehát a csípő hátra tolására mindennél jobban ügyelj ennél a gyakorlatnál!

Fogd lazábban!

Fontos, hogy ne szorosan, mereven fogd az eszközt, hanem lazábban tartsd a fogantyút. Ez kell ahhoz, hogy a súly egyenletesen hasson a mozgásokra. A szoros fogás egy idő után kellemetlen lesz, ráadásul a szakember szerint a csukló is könnyen megsérülhet. Ne fogd túl lazán, se túl erősen: ha ezekre figyelsz, hatékonyabb és biztonságosabb lesz az edzésed!

Engedd hátra a vállaidat!

A nagy súly miatt könnyű előre engedni a vállakat, viszont pont hogy hátra és lefele kell engedni őket. Így nem csak hogy tökéletesen tudod kivitelezni a gyakorlatokat, és a megfelelő izomcsoportokat tudod dolgoztatni, de a vállizmok és ízületek is biztonságban lesznek.