terepfutás, edzéstipp, motiváció,

Fusd ezt a két terepedzést rendszeresen és teljesítsd életed első terepversenyét idén ősszel!

Forrás: Getty Images
Akár egy hagyományos mezei futás, akár egy kőkemény terepfutás lesz a következő cél, ez a két edzés segít abban, hogy felkészültebben rajtolj a nagy napon.

S hogy miért mennél pont most erdőbe? Október közepétől néhány héten át olyan színekben pompáznak az erdőségek, mint soha máskor. Az időjárás pedig még mindig nem oly zord, hogy ne legyen kedvünk hosszabb szabadtéri tartózkodásra. Ezeket az edzéseket ráadásul nem tempó alapján kell futni, hanem egyéni erőfeszítés szerint, ami mindenki számára személyre szabott lehetőségeket kínál.

Nem kell mindenkinek edzőt fogadnia azért, mert új célokat tűz ki maga elé, viszont néhány jól irányzott edzéstípussal sokat tehetünk annak érdekében, hogy érzésre és élményre is kellemesebben teljesítsük az első terepen futott versenyt.

1. Oda-vissza ismétlések

Fuss egy 3 perces gyors szakaszt olyan terep útvonalon, amely nem túl szintes, de nem is teljesen sík. Jelöld meg előzetesen a kiindulási pontot, majd a 3 perc leteltével a végpontot. A végponttól kocogj vissza a kiindulási pontra, majd a következő ugyancsak 3 perces szakaszt próbáld úgy futni, hogy tovább juss, mint az előzetesen futott 3 perc alatt. Minden alkalommal próbálj egy picit tovább futni, mindegy mennyivel.

Az edzés pontos menete: 10-15 perces könnyű futással melegíts be. Fuss 3-4-5 vagy 6x3 perces kemény szakaszt, kocogj vissza mindig a 3 perces szakasz kiindulási pontjára a fentebb leírtak szerint. Az edzés végén 10 perc könnyű futással vezess le.

terepfutás, futás ősszel, edzés tippek, edzésterv,
Forrás: Getty Images

2. Tempóváltó sprintek

Bármilyen hosszúságú normál edzés végéhez illeszthető rövid tempóváltogatás. Nézz ki egy nagyjából 100-150 méter hosszú szakaszt az edzésed végén, ezt oszd fel nagyjából 3 egyenlő szakaszra például tereptárgyak segítségével. Az első szakaszt fusd közepesen keményen, a másodikat keményen, a harmadik szakaszt pedig nagyon keményen. A végén egyszerűen válts pár perc sétára, vagy könnyedén vezess le egy 10 perces kocogással.

Ne felejtsd el, hogy ezeket az edzéseket regeneráló futás vagy pihenőnap kövesse, s bár ősz van és emiatt jóval hűvösebb, a hidratálás mégis nagyon fontos!