badacsony

Az ősz tökéletes alkalom, hogy belevágj a terepfutásba – eláruljuk, miért!

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Mutatunk néhány szuper futóhelyszínt is!

Az ősz csodálatos évszak, a természet ezer színben pompázik, ráadásul már a kánikula sem nehezíti a sportolást, a kellemesebb hőmérsékletben futni is sokkal jobb. Ha eddig csak városban vagy pályán futottál, érdemes megnézned egy-egy erdei útvonalat, akár a lakóhelyed környékén, akár egy családi kiruccanással egybekötött programként.

A terepfutás ugyanis szuper új impulzust ad a motivációdnak, ráadásul teljesen más terhelés a tested számára is:

  • Fejleszti a koordinációt, az erdei egyenetlen talajon sokkal jobban kell figyelni a mozgásodra

  • Az emelkedő-lejtő-sík futások váltogatásával nem marad egyenletes a pulzusod, így a hatása olyan, mint egy síkon végzett fartlek futásnak

  • Pont emiatt az izomzatod is keményebben dolgozik, erősíti a far-, comb-, törzs, és lábszár izmait

  • A természetben töltött idő köztudottan a mentális egészségedre is jó hatással van

Azt pedig jegyezd meg, hogy terepfutás közben nyugodtan sétálj bele a távba, ha úgy érzed, arra van szükséged, semmit nem vesz el az edzés hatékonyságából, hiszen egy emelkedőn felfelé tempósan gyalogolni olyan terhelés a szervezetednek, mintha kocognál! Sőt, azt se feledd, hogy ér megállni gyönyörködni a tájban, a panorámát vizslatni, hiszen a terepfutásnak az is fontos része, hogy megéld!

megyer hegyi kilato
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Magyarország ráadásul bővelkedik csodálatos célpontokban, kilátókban, útvonalakban, a kimerítő edzést pedig könnyedén összekötheted egy kis wellnessprogrammal vagy gasztrokalanddal, esetleg kulturális feltöltődéssel, bármerre is jársz!

Ha családi vagy baráti programmal szeretnéd összekötni a terepfutást, ezeket a helyszíneket mindenképpen vedd számításba, mert a futáson túl egyéb szabadtéri sportokat próbálhattok ki, részt vehettek borkóstolón vagy szimplán egy kellemes sétán is:

DUNAKANYAR

dunakanyar
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A Dunakanyar hazánk egyik leggyönyörűbb része, számos pontján találni csodás futóútvonalakat, így szinte kimeríthetetlen ötleteket kínál, de mindenképpen érdemes a Prédikálószékhez felfutnod, ha még nem tetted. Választhatsz könnyebb vagy nehezebb útvonalat is, ha Dömösről indulsz, akkor egy bő 10km-es kört futhatsz le, ami kb. 550m szintkülönbséget rejt magában felfelé, és lefelé is!

KÉKESTETŐ

kekesteto
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Hazánk legmagasabb pontjára felfutni talán kihívásnak tűnhet, de amikor felérsz, minden izzadtságcseppet megér! Utána pedig a környéken megjutalmazhatod magad egy finom étel mellett a mátrai borvidék egyik különlegességével is!

BADACSONY

badacsony
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A Balatonhoz nem csak nyáron érdemes ellátogatni, a Balaton-felvidék ősszel (sőt télen) is számos csodás programot tartogat, ráadásul ebben a szezonban itt a szüret ideje is, így jó pár zenés-táncos mulatságot is rendeznek. Vezesd le egy ilyen programmal a futást, de előtte irány a Badacsony (438m), és ámuldozz a csodálatos panorámán! A Kisfaludy-háztól indulva egy oda-vissza 7,8km-es útvonalat teljesíthetsz, lépcsőkkel, rövid, de meredek kaptatókkal, ami biztosan alaposan megdolgoztatja az izmaidat!

Ha szívesen tájékozódnál hazai őszi programokról,