pihenőnap, regeneráció,

Növeld a pihenésre szánt időt, hogy erősebb futóvá válj!

Forrás: Getty Images
A pihenés jelentőségéről soha nem lehet eleget beszélni egy futó szempontjából, mert bizony van az a helyzet, amikor az edzések már nem, de a pihenés nagyon is fejleszt!

Az őszi versenyszezon kezdetén mi sem természetesebb, mint végre kínlódás nélkül gyűjteni a kilométereket, s persze, amikor jól megy a futás, nincs semmilyen túlterheléses előjel, kinek jut eszébe az óvatosság?! Ám éppen ez, a folyamatos óvatosság kellene, hogy jellemezzen bennünket futókat, hiszen, ha nincs megállás, akár egy ígéretesnek tűnő felkészülést is sutba lehet vágni egy váratlan sérülés miatt. Hogy egy ilyen helyzet biztosabban elkerüljön:

Mindig tarts (minimum) egy pihenőnapot hetente

A pihenési és regenerálódási igény attól függően változik, hogy mennyi az összes terhelés az életedben. A szervezet nemcsak a kilométereket naplózza, hanem mindenféle hatást, ami lehet fizikai és mentális. Ha sok a stressztényező az életedben, több pihenésre van szükséged függetlenül attól, hogy nem futod magad halálra. David Roche futóedző és ultrafutó azt szorgalmazza, hogy hetente legalább egy pihenőnapot tarts, ha azonban stresszes élethelyzetben vagy, inkább kettőt.

pihenőnap, edzéstippek, pihenés,
Forrás: Getty Images

Pihenj legalább három napot, ha kellemetlenséget érzel futás közben

„Jobb 99 százalékban túlzónak lenni a pihenést illetően, mint egy százalékban alultervezni” – mondja a szakember. Ha bármilyen kétséged van – amit általában egy kellemetlen érzet jelez – pihenj! Ha a kellemetlenség fennáll három nap múlva is, kérd szakember véleményét. Ugyanez a háromnapos szabály akkor is fennáll, ha terheltek a napjaid a futástól függetlenül, akár munkahelyi, akár családi vagy bármilyen ügyből kifolyólag. Három nap alatt nem veszíted el az erőnlétedet, viszont három nap pihenés gyakran elegendő sokféle probléma orvoslására.

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

A Runner’s World nyári lapszámában szerzőink és szakértőink csupa olyan cikkel készültek, amelyek segítenek, hogy nyáron is kihozd a futásaidból a maximumot, javítsd a teljesítményed, megőrizd az egészséged, finomakat egyél és értékes információkkal gazdagodj. 

A címlapon az egyik legeredményesebb és leguniverzálisabb hosszútávfutót, Józsa Gábort láthatod, aki tájfutóként, atlétaként és terepfutóként is szép eredményekkel büszkélkedhet.

Simonyi Balázs különleges interjút készített a világrekorder ultrafutó Alekszandr Szorokin edzőjével, Sebastian Białobrzeskival, aki beavatott minket a futógép edzéseibe, felkészüléseinek hátterébe. 

Az idén először megrendezett Global Running Day Award nyerteseivel beszélgettünk, akiket Ti, olvasók és követők szavaztatok meg. 

A magazinban ezúttal egy úszás mellékletet is találsz, melyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyire klassz keresztedzés ez a sport, és felnőttként is simán belevághatsz a megtanulásába! 

Még több információ: runnersworld.hu/megjelent

995 Ft

1095 Ft

Pihenj még többet egy nehéz célverseny vagy versenyszezont követően

Egy kemény versenyt követően gyakori jelenség a szuperkompenzációs üzemmód, ami nagyon komoly erőnléti bizonyítékokkal szolgál, ugyanakkor rendkívüli erőfeszítés, amit tudatos regenerációs időszak kell, hogy kövessen. Amikor a szokásosnál jóval keményebb terhelésnek teszed ki magad, a szervezetnek sokk-helyzetek sorozatával kell megküzdenie. A szuperkompenzáció során rövid ideig drámaian megnő az edzésterhelés, majd ezt kompenzálni kell azzal, hogy nagyon könnyű, regenerációs időszak következik. Ügyelj arra, hogy ilyenkor valóban pihenéssel töltsd a napjaidat, egyél tápláló ételeket (a szervezetnek jó minőségű üzemanyagra van szüksége a felépüléshez), amit gyengéd tevékenységekkel, vagy nagyon könnyű keresztedzéssel egészíts ki.