nedybali

Nedybali tuti tippjei, hogy belőled is hajnali futó válhasson!

Forrás: Nedjalkov Balázs
A pécsi terepfutó, aki idén a Global Running Day alkalmából a Runner’s World által meghirdetett közönségszavazáson az #erdőkirálya címet is elnyerte nem csak, hogy a legszebb ösvényeket szokta rendszeresen felfedezni, de teszi mindezt akkor, amikor az emberek legnagyobb része még épp igazít egyet a kispárnáján, és a bal oldaláról a jobbra fordul hajnalonként.

Nedjalkov Balázs ébresztőórája ugyanis minden reggel? 3:55-kor megszólal. A rutinos reggelember 4:45-kor már teljes futószettben húzza kedvenc cipőjét, hogy 5:00-kor menetkészen indítsa az óráját a Mecseken.

nedybali
Forrás: Nedjalkov Balázs
„Könnyű dolgom van, mert soha nem egyedül futok, így mindig motivál, hogy várok valakire, vagy épp az, hogy rám várnak, ezért nem illik késni. 8 éve futunk az egyesületünk, a Mecsek Maraton Team tagjaival hétfőtől csütörtökig pontosan 5:00 órától, két nap aszfalton, két nap pedig terepen, amikor csak ketten-hárman, de előfordul, hogy közel 10 fős csapat is együtt ébred a pécsi utcákon. Mindegy, hogy a városban, vagy az erdőben ér a napfelkelte, a látványa mindig kárpótol azért a pár kellemetlen pillanatért, amikor megcsörren az ébresztő, és ilyenkor már sosem bánom meg, hogy felkeltem. Futás után pedig sokkal energikusabban indul a nap és már nem kell azon gondolkodni, hogy miként oldjam meg a sok délutáni tennivaló között az edzést. Szóval, ha futhatsz hajnalban is, azt ne halaszd későbbre!“
nedybali
Forrás: Nedjalkov Balázs
Kedvet kaptál te is, hogy kipróbáld milyen hajnali futónak lenni? Akkor fogadd meg Balázs 6 tanácsát!
 • Társaságban minden könnyebb
  Keress egy olyan közösséget, akik rendszeresen futnak hajnalban. Egy ilyen közösség mindig motiválja az embert és technikai segítséget is kaphatsz.

 • Kezdd el minél korábban
  Itt nem arra gondolok, hogy menj el hajnali 1-kor futni, hanem, hogy érdemes úgy kezdeni, amikor még csak a futás elején van sötét, mert így könnyebb megszokni, mint télen, amikor gyakran még hazaérve is sötét lehet!

 • Válasz megfelelő felszerelést
  Ahogy közeledik a tél, egyre korábban lesz sötét, tehát egyre hosszabb ideig fogod használni a fejlámpát. Fontos, hogy olyan lámpát vegyél, aminek az akkumulátor kapacitása bírni fogja a teljes futásod idejét. Minél jobb egy lámpa fényereje, annál nagyobb élmény a futás vele.

 • Szundizni, vagy nem szundizni?!
  Sose szundizz, mert abból biztos visszaalvás lesz. Állítsd be úgy az órád, hogy legyen időd a reggeli rutinodra (kávé, kis és nagy dolog).

 • Enni, vagy nem enni?
  Ha edzővel edzel, akkor biztos te is kaptál már éhgyomros feladatot, na ezt hajnalban a legegyszerűbb megtenni. Ahhoz, hogy jólesően tudj futni, ahhoz legalább egy órával a futás előtt kell enni. Te döntöd el, hogy tényleg olyan korán kelsz, vagy elég lesz a futás után az a reggeli.

 • Csak elkezdeni nehéz
  Ha már túl vagy a kezdésen, akkor rájössz, hogy mennyire szép látvány az ébredő erdőnek, vagy városnak és biztos lehetsz benne, hogy nem maradsz le a legszebb napfelkeltékről. Ha edzéssel kezded a napot, akkor egész nap energikus leszel és nem azon fogsz stresszelni, hogy délután mikor lesz időd a futásra.
nedybali
Forrás: Nedjalkov Balázs