motiváció, edzésterv, motivációs problémák, maraton,

Szuper, ha komoly céljaid vannak, viszont ügyelj arra, hogy ne váljon ellenséggé a futás!

Forrás: Philip Strong / Unsplash
Sok futót elkap a gépszíj és képtelen megteremteni az egészséges egyensúlyt a futócélok és az élet egyéb fontos kihívásai között. Túl azon, hogy kapcsolatok mehetnek rá az imádott hobbira, az egészséget is veszélyeztető állapotok alakulhatnak ki egy nem megfelelően vagy nem jó élethelyzetben megválasztott célkitűzéssel és edzésprogrammal.

Kétségkívül motiváló szintet lépni vagy legalábbis megpróbálni meglépni egy szintet a sportteljesítményt illetően, de fontos látni azt is, hogy mikor nem éri meg!

Amikor az edzésprogramhoz rögeszmésen ragaszkodó futó idővel nem tudja elvégezni megfelelő minőségben a futásokat – mert fáradt, mert itt-ott feszül és fáj, mert nem tudja tartani az elvárt iramot, stb – bűntudat, szorongás alakulhat ki. Ha ebben a helyzetben tartósan benne maradunk könnyen kialakulhat egy túlterheléses sérülés, aminek következtében akár hosszú hónapokra parkolópályára kerülhetünk, sőt évekre elillanhat a futókedv. Ilyenkor érdemes megállni egy pillanatra és néhány szempontot átgondolni, mielőtt folytatódnak a futások.

Például fedezd fel újra, miért futsz?

A legtöbbek válasza (többféle megfogalmazásban): „azért futok, mert jó nekem”. Ezt a mondatot egyébként rengeteg kutatás alátámasztja. Ahhoz, hogy a futással való kapcsolatod ne szenvedjen csorbát, erre a kérdésre adott válasz, mindig mankóul szolgálhat. Fontos, hogy olyan választ adj, ami tényleg rólad szól, nem másokról, nem a tágabb környezetedről vagy egészségügyi előnyökről.

Nem bonyolult a kérdés, a válaszra viszont lehet, hogy időt kell szánni. Jó módszer a minél pontosabb válaszadásra az „öt miért” technika, ami azt jelenti, hogy az általánosabb válaszoktól eljutsz a konkrét, mélyebb tartalmakig. Például: azért futok, mert ez kihívás számomra. Miért fontos, hogy legyen kihívás számomra? Mert erősnek érzem magam tőle. Hogyan tesz erősebbé a futás? És így tovább… Minden válasznál juss egyre mélyebb szintre egy másik „miérttel”. Saját válaszaid fogják megadni a motivációdat ahhoz, hogy továbblépj, ha nehézségeid vannak futóként.

motiváció, felkészülés, sérülés, motivációs probléma, nehéz edzés,
Forrás: Getty Images

Határozd meg a minimumedzést!

Ez azért nagyon fontos, mert így biztosabban elfogadod azt, ha az adott napra szánt edzést bármi miatt nem tudod teljesíteni. A minimum edzést ne napra határozd meg, hanem egy hétre attól függően, hogy milyen futócélt szeretnél megvalósítani legközelebb, tehát milyen edzésprogramot végzel. Ha maratonra készülsz, akkor például minimum a vállalt távot lefutod heti 5 edzésből. Így könnyebben sakkozol az edzésekkel akkor, ha 1-1 futás nem úgy jön ki, vagy el sem jutsz. Többet persze futhatsz, a minimumot pedig úgy határozd meg, hogy azzal ne vállald túl magad. Jó ötlet a minimum megállapítására, ha az elmúlt 3 hónap átlagos heti edzésmennyiségét megnézed.

Gondold újra azt is, mi az, amit az edzésekhez számolhatsz!

Bármilyen napi aktivitás növeli a fizikai jóllétet. Tehát, ha például nem futsz vagy nem tudsz annyit futni, mint amennyit szerettél volna, de például bringázva vagy gyalog közlekedsz, sokat lépcsőzől, aktív tevékenységet folytatsz a gyerekeiddel, nyugodtan vedd hozzá az edzésidőhöz amolyan mozgás „snack-ként” vagy nagy intenzitású fizikai aktivitásként. Komoly jelentőséggel bír ugyanis bármilyen olyan mozgás, ami emeli a pulzust, még ha nem is jutsz el általa a magasabb zónákig. „Az előnyök életkortól és edzettségi szinttől függően változnak, de általában bármilyen magas intenzitású aktivitás napi három-négy alkalommal történő elvégzése meglepően sokat javíthat a kardiovaszkuláris állapoton” - mondta Emmanuel Stamatakis, aki a Sydney Egyetem szakembere és egy általa vezetett tanulmány kimutatta, hogy napi mindössze egy perc magas intenzitású fizikai aktivitás elvégzése hat héten keresztül mérhető, 5 százalékos fitnesz-növekedést mutatott és ez valóban csupán egyetlen perc naponta!

motiváció, edzésterv, motivációs probléma, nehéz edzés,
Forrás: Chander R / Unsplash

Gondold át újra a pihenés fogalmát!

A pihenés elengedhetetlen minden komoly célokkal rendelkező sportoló számára, de nem csak azokon a napokon, amikor nehezebb edzéseket végzel. Ideális lenne, ha hetek, hónapok telnének edzések nélkül azért, hogy mentálisan és fizikailag is teljes pihenőt kapjon a szervezet. Nem mindig elég pár nap ahhoz, hogy ne érezd az edzések miatti kiégést, különösen most, amikor a stressz szint jóval magasabb az átlagosnál például a COVID miatt. Egy hosszabb szezonon kívüli pihenővel jól jársz, ne félj csökkenteni az edzésterhelést, összpontosíts ilyenkor olyan tevékenységekre, amik inkább kellemesek, semmint megterhelőek lennének.

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft

Többféle jele lehet annak, hogy szükséged van némi pihenőre. Ilyen például az is, ha rendszeresen szorongsz a futások miatt, halogatod az edzéseket, amiket nem tudsz kellő minőségben elvégezni. Az önvizsgálat segíthet az ilyen helyzetek felfedezésében, és ha tapasztalod a futás okozta feszültséget, válts taktikát és engedd el néhány hétre vagy akár hónapra a kemény edzéseket. Pihenj többet, aludj, fordíts figyelmet a stresszkezelés módjaira, a táplálkozás minőségére, ha van rá lehetőséged, vállalj kevesebb munkát, feladatot. A hosszabb pihenés nemcsak abban segít, hogy fizikailag erősebben térhess vissza az edzésekhez, hanem egészségesebb és hatékonyabb célkitűzéseid lesznek sportolóként.