futás,edzés,kocogás

Nagyon, de nagyon kellenek a könnyed futások: hallgass a szakértőre!

Forrás: Getty Images
Állandóan ki akarod hozni magadból a maximumot, aztán csalódott vagy, amikor nem vagy elég jó formában ehhez? Chris Bennett, a Nike futóklub vezető edzője elmagyarázza, miért is annyira fontos, hogy igenis legyenek lazább futások az edzéstervedben.

Egy évtizede vagyok edző, és az egyik legtöbbször nekem feltett kérdés az, hogyan is kezdek bele a futásba. Ez egy elég egyszerű, de annál lényegesebb kérdés, mert ilyenkor az emberek igazából arra kíváncsiak, hogyan vagyok képes úgy futni, hogy amikor befejezem, már akkor újra futni akarok.

Ez pedig azt is jelenti, hogyan tudok úgy futni, hogy nem utálom ezt az mozgást?
A válasz elég egyszerű: kellenek a könnyed futások. Fuss könnyedén! Ez nem lassú futást jelent, egyszerűen csak könnyed, mindennapos, teljesen hétköznapi futást. Nem az a lényeg, hogy mennyit és hogyan futsz: csak az számít, hogy könnyed legyen.

Ha időnként beiktatsz ilyen könnyed, lazább futásokat, gyorsabban megy a felkészülés a keményebb futásokra, de mellette akkor is segít, ha épp a felépülés időszakában vagy. Ezekkel a könnyed futásokkal sokat teszel azért, hogy rendszeressé váljon ez a fajta edzés az életedben, de mellette erősebb és kitartóbb is leszel.

Ezekkel a futásokkal enyhítheted az egész napos stresszt és szorongást, bennük lelsz békét és örömöt. Azért csinálod őket, hogy jobb futó és jobb ember váljon belőled. Ezek a könnyed futások nem jelentik azt, hogy gyenge vagy, sőt, a futók számára kifejezetten nehéz őket végrehajtani. Hiszen mi, futók azt tanultuk, hogy kemény edzések kellenek, és ezek a laza futások nem is igazi futások. Aztán egy idő után nehéz volt belekezdeni a napi edzésbe, túl hamar lett túl sok a futás, és ez nagyon nem volt jó érzés.

És amikor már minden egyes edzés végén csak a negatív gondoltok maradnak, amikor azt érzed, megint hibáztál, akkor egy idő után nincs kedved futni.
futás,edzés
Forrás: GettyImages

Ott vannak még a számok is, amikkel mérni akarjuk a sikereinket. Milyen gyors voltam, milyen messzire jutottam, hogy állok az idővel... Ne érts félre, imádom a számokat, igazi fanatikus vagyok, viszont az egyetlen ok, amiért még mindig úgy futok, hogy szeretem is, az az, hogy a sikerességét a lehető legtöbb módon mérem.

És igen, a könnyed futások adják a legtöbb sikert. Ugye te is élvezed a könnyed futást egy kemény nap után? Vagy inkább nehézséget okoz így futnod? Mikor élvezted utoljára, hogy egy ismeretlen úton végezted ezt a könnyű futást? Látod, ezekre a kérdésekre nem számokkal kell válaszolni, ezért sem szabad mindig csak a számok bűvöletében futni.

Nagyon lényeges, hogy ezek az edzések ne legyenek kőbe vésve: fuss így, ha épp azt érzed, erre van szükséged. Néhányan, általában az új futók ezt be is tartják, hiszen a jobb laza futások jobb kemény edzésekhez, gyorsabb regenerációhoz vezetnek. És persze jól is érzi tőlük magát az ember.

A könnyed futások különösen kellenek akkor is, ha maratonra készülsz, hiszen a táv emelkedésével sokszor bizony csökkenhet a motiváció és a kitartás, pedig a megtett kilométerek 70-80 százalékának könnyeden kellene mennie.

Nekem is meg kellett küzdenem az 5 mérföld lefutásával. Volt, hogy az edzés végén néztem az órámat: nem voltam jó időben, a táv sem volt elég, de mosolyogtam, mert tudtam, mi volt a futásom célja. Az, hogy könnyed, laza legyen.

Mennyiség helyett minőség

Jerry Schumacher coach adott egyszer egy nagyon fontos tanácsot: a legjobb módja annak, hogy mérd a fejlődésedet, az az hogy megy -e a gyorsabb futás a lazább napokon is. Viszont ezek a napok nem mehetnek a többi laza futás rovására.

Hogy csináld? A könnyebb futós napokon ne állíts magad elé minimum távolságot, mert sokszor egy rövidebb futás laza, könnyű tempóban az, ami kell ahhoz, hogy valóban elérd a célodat a futással. És igen, olyan is van, hogy a futás kihagyása tesz a legjobbat.

És még valami: a Strength and Conditioning szaklap 5 hónapos tanulmányából az is kiderült már, hogy a futók teljesítménye sokkal többet javult, ha időnként beiktattak ilyen laza futásokat, mint azoknál, akik csak magas intenzitáson többet edzettek.

Szóval ne félj a könnyed futásoktól!"