jóga,fejfájás

Sokat fáj a fejed? Jógázz, és biztos, hogy búcsút inthetsz a rémes migréneknek

Forrás: Getty Images
Még ha sokszor annyira kínoz is a fájdalom, hogy pirulákat kell bevenend, akkor is hasznos bevezetni a jógát a mindennapjaidba. A fejfájás, sőt, a migrén ellen ugyanis nagyon hatékony, ezt pedig kutatások is bizonyítják!

Jó ideje kacérkodsz vele, de mégmindig nem vetted rá magad, hogy a jóga keresztedzésként az életed része legyen? Most mondunk egy újabb indokot, amiért érdemes lenne: a Neurology szaklapban közzétett legfrisebb tanulmány szerint a rendszeres jógázás bizony csökkenti a migrénes fejfájást is.

A kutatók Indiában 114, 18-50 év közötti személyt vizsgáltak a kísérletben - olyanokat, akiknek rendszeresen vannak komoly migrénjeik és sokat fáj a fejük. Az embereket 2 csoportra osztották: a csapat egyik fele csak gyógyszereket kapott a fájdalomra, a többiek a gyógyszerek mellett egy hónapig, heti háromszor egy órát jógáztak. Majd arra kérték őket, hogy ezt folytassák egyedül, otthon, heti 5 alkalommal.

Emellett mindkét csoport sok hasznos tanácsot kapott arra vonatkozóan, hogyan élhetnek egészségesebben, mit lenne érdemes sportolniuk, hogyan alhatnak jól. A kutatási idő letelte után mindkét csoportnál javultak az eredmények, ám a jógázós csoport tagjainak lényegesen kevesebbet fájt a feje, ha volt is fájdalom, az kevésbé volt intenzív, kevesebb gyógyszert szedtek, és kevésbé befolyásolták a mindennapjaikat az esetleges fejfájás.

De számadatok is születtek: a jógázós csapat tagjainak a kísérlet elején átlagosan havonta 9 alkalommal volt erős fejfájása, ám ez a kutatása végére 4-re csökkent le.

fejfájás,edzés
Forrás: GettyImages

A tanulmány szerzője, Rohit Bhatia, az Indiai Orvostudományi Intézet Neurológiai Tanszékének professzora elmondta, a migrénben szenvedők körülbelül fele gyógyszereket szed a fájdalom enyhítésére, a jóga azonban jó módszer lehet a migrén kialakulásának csökkentésére azok számára, akik inkább nem szednek be semmit.

A kutató és a csapata még nem tudott teljesen pontos összefüggést találni a jóga és a fejfájás között, ám egy 2014-es tanulmány foglalkozott ezzel. A vagus-ideg, azaz a bolygóideg a paraszimpatikus idegrendszer fő idege, ami a szimpatikus idegrendszerrel együtt alkotja a vegetatív idegrendszert. Ez a rendszer automatikusan irányítja szerveink működését. A 6 évvel ezelőtti tanulmány szerint a jógagyakorlatok javították a vagus tónusát - a vagus ideghez kapcsolódó aktivitást, az idegrendszernek egy olyan részét, amely a pulzusszám szabályozásáért és többek között a stressz csökkentéséért felelős -, és relaxációs választ váltott ki, ami jótékony hatással van a fájdalomcsillapításra.

Emellett a jóga másik fontos eleme, a légzés is nagy szerepet játszik a fejfájás csökkentésében. A kutatók egy 2018. évi tanulmányban arról számoltak be, hogy a légzés-központú, jógalégzéses gyakorlatok és a meditáció növelik a noradrenalin mennyiségét, amely javítja a figyelmet és fokozza az agy állapotát. Amikor a noradrenalin száma csökken, akkor van nagyobb esély a fejfájásra.

Ugye, hogy érdemes lenne végre jógáznod?