futás, edzés,

Nagy Amarilla gerinctréner: arra vágytam, hogy 40 évesen a maraton csodás emlék legyen!

Forrás: Gergely Zakany Photography
40 felett is van élet, futás meg pláne, nem is akármilyen! Nagy Amarilla gerinctréner, aerobik oktató 20 éve tart edzéseket, nyaranta többszáz embert megmozgat a Mozdulj, Dunakeszi keretei között, ám a futás az, ami számára örök – el is árulta, miért.

Nagy Amarilla gyermekkora óta sportol, ám a futás nála is, mint oly sok embernél a kötelező rossz része volt a tornaórákon. Később is csak az alakja miatt futott, és 20 éve, 23 évesen kezdte igazán beépíteni az edzésrutinjába.

Nagyon nehezen ment, az első pár lépés után jött a légszomj, szúrt az oldalam…Jöttek a tipikus kezdő futó-tünetek. De remek segítségeim lettek, gyakorlott futókkal kezdtem edzeni. Majd megszületett a lányom, mellette pedig abszolút kivitelezhető volt a kocogás, még a szoptatás alatt is. Alvásidőben kisétáltam vele a közeli focipályára, és amíg aludt, én róttam a köröket. De volt olyan is, hogy barátokkal elmentünk a prágai félmaratonra, még ekkor is szoptattam. 40 évesen határoztam el, hogy egyszer vagyok negyven, szeretném lefutni a maratont – addig maximum 30k volt a leghosszabb távom.
futás, edzés,
Forrás: Gergely Zakany Photography

Amarilla naponta több edzést is tart – gerinctréner, aerobik, saját testsúlyos edzések – ám a felkészülésre neki is jobban oda kellett figyelnie.

„Az állóképességi terheléseket jól bírom, nem vagyok gyors - a hosszabb táv az én terepem. Koncentráltam a maratoni edzésre, de úgy, hogy közben élvezzem is a dolgot, ez nagyon fontos szempont volt. Órával edzettem, pulzuskontrollal, keményen odafigyeltem a nyújtásra, a core tréningre, a munkám miatt szerencsére ez nem okozott nehézséget. A maraton előtt kitapasztaltam, mi a kedvező számomra a töltésben. A gélek nem váltak be, a gyomrom nehezen tolerálja őket, de az izotóniás italok és a 100% almalé tökéletes energiát ad mindig.”

Amarilla élvezte az első maratonját, és bár jól teljesítette, mégsem vágyik arra, hogy ezt megismételje.

„Jól sikerült, szép emlék maradt, de nem tervezem, hogy többször lefutom. Csodálattal nézem azokat, akik ennyi idősen ultráznak, az én szervezetem ezt nem igényli. Most heti 2-3 alkalommal 10-15 k az, ami belefér és amit élvezek a többi edzés mellett. De imádok futni: kikapcsol, hihetetlen hogy az agy mennyire fel tud tőle szabadulni, felfrissülni. Zene nélkül is futok, csak csendben, úgy elmerülök a gondolataimban.”

edzés, futás,
Forrás: Nagy Amarilla

Arra a kérdésre, hogy 40 felett érzi –e a változást, egyértelműen igennel válaszol – még úgy is, hogy ő tényleg napi szinten mozgásban van.

40 felett érzem, hogy sokkal merevebb vagyok, több idő kell a regenerációra egy nagyobb táv után. De nem zavar, ha már nem olyan a tempóm, mint korábban – a lényeg, hogy csinálom és élvezem.

Amarilla szerint van pár dolog, amivel sokat tehetünk azért, hogy mindig élvezetes legyen a futás – és persze sérülésektől mentek.

Edzőként bátran mondhatom, csak maga a futás nem jó, kell az izom erősítése és a nyújtás is, de nagyon. A futás elég egyoldalú terhelés az izmoknak, ízületeknek, hajlamos az izom bemerevedni, berövidülni - ezzel foglalkozni kell, ha nem akarunk lesérülni.”

Edzés 40 felett

A Runner's World Magazin legújabb száma kiemelt figyelmet szentel a 40 feletti futóknak - hasznos tippek, fontos tanácsok, inspiráló történetek - szerezd be mielőbb!

futas 40 felett