sportóra,multisport óra,GPS,GPS óra,pulzusmérés

Szasza tesztelt: új sportóra, amiért sok külföldi futó odavan

Forrás: Getty Images
Az elmúlt hetekben új órabrand jelent meg Magyarországon: a Coros, aminek különböző típusai több neves külföldi futó – például Camille Herron, Tim Toleffson, Sage Canaday, Hayden Hawks – kezén is felfedezhetők. Kíváncsi lettem magam is arra, hogy milyen ez az óra.

Jelenleg négy típusa kapható.

A Vertix a Coros csúcsórája. Titánium kivitelben, szélsőséges körülmények közé tervezték, annak minden kívánalmával. Például kiválóan bírja a mélységet, a magasságot, akár -30 fokban is üzemképes és extra hosszú az akkumulátor üzemideje, ami normál GPS vétel mellett akár 60 óra is lehet, illetve normál órahasználat esetén akár 45 napig is működik.

Kevésbé extrém felhasználásra tervezték az APEX típust. A Pro és a Multisport 46 mm-es kivitel gyakorlatilag ugyanúgy néz ki. Alumínium tokot kapott. Az óra számlapján zafír üveg helyezkedik el. A Pro érintőképernyős, illetve véroxigén szintet is mér. Az APEX Multisport 46 és 42 mm-es kivitelben is elérhető. Tudásuk, ugyanaz csupán az óra és a kijelző mérete eltérő.

Az óracsalád belépő tagja a PACE Multisport. Jellemzője a műanyag óratok, valamivel gyengébb üzemidő, illetve nem található rajta navigációs segítség.

sportóra,multisportóra,pulzusmérés,GPS óra,Coros

Talán az átlagfelhasználók számára legnépszerűbb és ár-érték arányban a legmegfelelőbb órát próbáltam ki az elmúlt hetekben: az APEX multisport 46 mm-est.

Az alábbiakban a szubjektív véleményem következik.

Kinézet
Látványra nem hazudtolja meg sportóra kinézetét. Mérete teljesen normális, nem nagy, ugyanakkor a kijelző könnyen olvasható. Két gomb található az óra jobb oldalán. A felső nem csak gombként, hanem kis tekergethető joysticként is funkcionál. A felső gomb segítségével lehet a menüt fel-, illetve legörgetni, valamint a képernyőnézetet szintén ezzel lehet váltani. Hogy a tervezők vissza akarták-e hozni a felhúzós és mutatós órák romantikáját, vagy csak ezzel a két gombbal akarták megoldani a minél egyszerűbb használatot, nem tudom, de futás közben számomra egyáltalán nem felhasználóbarát ez a megoldás. Ha valaki nem a bal kezén hordja az órát, hanem a jobbon, akkor lehetetlen futás közben használni. Gyakorlatilag el is mondtam az óra két negatívuma közül az egyiket

A kijelző megjelenési felületét számos előre elkészített dizájn közül tetszőlegesen lehet kiválasztani.

A Coros egyébként szakított más óragyártók hagyományával, mert ehhez a márkához nem tartozik webes szerkesztési lehetőség. Kizárólag telefonnal lehet bármilyen módosítást, testre szabást végrehajtani. A kijelző sportáganként könnyen és gyorsan egyedire szabható. Az útvonalaink trackjei is csak a mobil applikáción keresztül tölthetők fel. Ez asztali gép felhasználók számára nem jó hír. Aki előszeretettel rajzolgat útvonalakat valamilyen programban, annak le kell mentenie a tracket, átküldeni mailen vagy drive-on a telefonra, ott meg kell nyitni a Coros applikációval és feltölteni az órára. A telefonnal nagyon gyorsan és hiba nélkül bluetooth 4.2-n kommunikál az óra.

A súlya kifejezetten könnyű, mindössze 55 gramm, szinte észrevehetetlen a csuklón.

Az óra szíja szilikon, esztétikus, puha, kényelmes viselet, viszont nagyon keskeny csuklóra nem biztos, hogy jól illeszkedik, mert nem lehet szorosan rögzíteni.

sportóra,multisport óra,pulzusmérés,GPS óra,Coros

Pulzusmérés
Az óra optikai pulzusméréssel rendelkezik alapból és tapasztalataim szerint teljesen jól mér. A Coros nem gyárt saját pulzusmérő pántot, ám bármely más gyártó ANT+ pántjával kompatibilis.

Üzemidő
Elérkeztünk a legkiemelkedőbb tulajdonságához. Egyszerűen elképesztő. Ugyan nem a csúcskategóriás órát viselem, de két hét használat és jó pár futás után sem volt indokolt feltölteni. A gyártó folyamatos pulzusmérés és normál GPS üzem mellett 35 órás üzemidőt ígér. Vélhetően nem téved és tényleg tudja. A GPS mintavételt lehet állítani, UltraMAx GPS módnál elvileg 100 órát is bír.

Normál órahasználat mellett 30 napot üzemel az óra. A töltése USB porton keresztül lehetséges, ám a töltéscsatlakozás elhelyezése nem túl szerencsés. Az órát csuklón nem lehet viselni töltés mellett (más gyártók erre már odafigyelnek), de őszintén szólva átlagfelhasználó számára nem tudok olyan eseményt elképzelni, ahol 35 órán át folyamatosan mozgásban kellene lenni.

GPS, navigáció

Az óra indítása után pár másodperc alatt megtalálja a műholdakat, ezt egy kis ikon jelzi. Működése teljesen rendben van, más órát is használtam teszt közben jól és pontosan mér.

Útvonalat könnyen lehet rátölteni. A kijelzőn szerintem teljesen jó, hogy van egy hálós megjelenítés, illetve a hálók közötti távolságot mutatja méterben. A legkisebb lépésköz 50 méter. A képernyőt a kis görgő segítségével lehet menet közben nagyítani, illetve kicsinyíteni. Az ablak módosításával szépen mutatja a szintrajzot, hogy hol tartunk éppen és sok egyéb infót is ad a felhasználónak. Informatív és tetszetős. Ha letérés van, akkor természetesen jelez.

Egy dolog aggályos nálam, talán ez a másik negatívum az órával kapcsolatban (és ezt más óráknál nem tapasztaltam) a következő. Normál futásnál a kezem a testem mellett mozog előre hátra, helyzete a testem irányától balra mutat előre fele. Ez navigáció közben úgy mutatkozik meg, ha ránézek az órára, ugyan a vonalon vagyok, de olyan mintha nem a vonal irányába mennék, hanem arra merőlegesen. Futás közben magam elé kell tartanom az órát, hogy visszaálljon a helyes irányba, ez 5-10 másodperc alatt meg is történik, tehát ahhoz, hogy a saját pozícióm irányát lássam az órán az útvonalhoz képest, magam elé kell tennem az órát és néhány másodpercet várni kell, hogy pozícionáljon.

sportóra,multisport óra,pulzusmérés,GPS óra,Coros

Összefoglalás

A Coros Apex 46 multisportóra az áráért egy egészen jó tudású és kivételesen magas üzemidejű óra. Könnyen és egyszerűen használható, csupán a tekerős gombok cseréjét gondolnám át, hogy ne csorbuljon a felhasználói élmény emiatt. A telefonos applikációja hibátlanul és könnyen kezelhető.