mosoly,verseny

Másold le Kipchoge módszerét! Így fejleszt, ha mosolyogsz futás közben

Forrás: getty images
Ha az arcizmaidra is figyelsz, akár a teljesítményeden is javíthatsz!

Eliud Kipchoge Berlin Maratonon futott világrekordjáról biztos hallottál már, ahogy bizonyára azt is észrevetted, hogy szinte végig mosolygott a futó.

Nem, nem azért, hogy a versenytársait heccelje, később ugyanis elmondta a riportereknek, hogy azért mosolygott, hogy megnyugodjon és megküzdjön a fájdalommal. Így ugyanis szerinte hatékonyabban tud futni.

Ha megvizsgálod, biztos te is sok időt szánsz arra, hogy javíts a tartásodon, egy kutatás szerint pedig a mosolynak is fontos szerep jut az eredmények tekintetében.

Az Ulster és Swansea Egyetemek kutatói pedig vizsgálatot is végeztek a témában. 24 futót kértek meg arra, hogy fussanak maszkban, így a szakértők meg tudták mérni az oxigén-felhasználásukat. Ezt követően 4x6 percet kellett futniuk futópadon, közben pedig vagy mosolyogniuk kellett, vagy szomorú fejet kellett vágniuk. Az eredmények szerint a mosolygó futók kevesebb oxigént használtak fel, gazdaságosabban haladtak és kevésbé fáradtak el, mint a többiek.

A szakértők szerint az arcról érkező visszajelzések felelnek ezért, hiszen a különböző arckifejezésekről az adott érzelmi állapotra asszociálunk. A mosoly a boldogság jelképe, ami megnyugtat, így mentálisan is hatékonyabban küzdhetsz meg az előtted álló akadályokkal. A szakértők szerint ez akár 2 százalékkal gyorsabb időeredményt is el lehet érni a mosolygós módszerrel, ami maratonnál kb. 5 percet jelenthet.

Mivel semmibe nem kerül mosolyogni, érdemes kipróbálnod futás közben, hogy te érzel-e változást a teljesítményedben ennek hatására.

Olvasnál még a témában?