futas

Mi az a minimum mozgásmennyiség, amivel fenntarthatod edzettségi szintedet?

Forrás: Getty Images
Ha te is azok közé tartozol, akik nyáron lazábbra veszik a figurát, ugyanakkor nem szeretnéd, ha szeptemberben teljesen kezdő szintről kellene újjáépítened a teljesítményed, akkor eláruljuk, mi az a minimum, amivel egy ideig szinten tarthatod magad.

Fontos leszögezni, hogy örökké ugyan nem, de maximum 15 hétig fenntarthatod az aktuális állóképességed, ha a kétharmadát végzed a korábbi edzésmennyiségnek. Ez azt jelenti, hogy ha eddig mondjuk 6 órát futottál egy héten, akkor 4 órával is sínen leszel majdnem 4 hónapig, feltéve, ha az intenzitáson nem csökkentesz. A kutatás szerint, amit a The Journal of Strength and Conditioning Research-ben tettek közzé, a VO2max már az edzésmennyiség felével is megtartható ugyanennyi ideig. Az erősítő edzések tekintetében pedig arra jutottak, hogy heti eggyel is fenntartható az erő 15 hétig, szintén abban az esetben, ha az intenzitáson, vagyis a súlyok méretén nem változtat a sportoló.

A tanulmányban korábbi kutatásokat is megemlítettek, amely szerint hobbisportolóknál 20%-kos csökkentés az edzésmennyiségben 4 hétig nem eredményez teljesítményromlást, sőt akár javulhat is az állóképesség így is. Nem kell tehát bepánikolni, ha a nyári jövős-menős időszakban, vagy bármikor máskor úgy alakul, hogy csökkenteni kell az edzésmennyiségen, mert átlagembereknél, hobbisportolóknál teljesen természetes, hogy olykor lejjebb kerül a prioritási listán a mozgás. Természetesen teljesen leállni nem javasolt ilyen hosszú időre, de a fenti információkkal számolva ideig-óráig csökkentett módban is megőrizheted a fittséged!

Ha csökkentetted (vagy teljesen leálltál) az edzéssel, ezekre kiemelten figyelj:
  • ha csökkent az elégetett kalóriák száma, érdemes kevesebb kalóriát is bejuttatni, hogy ne ugorjanak fel a kilók
  • bár kevesebb sport mellett kevesebbet is izzadsz, a megfelelő folyadékbevitel ilyenkor is fontos
  • fókuszálj a friss zöldségekre és gyümölcsökre az étrendedben