futónők, női futók, Markocsán Sándor,

„A siker mindenkinél másban mutatkozik meg” – mondja Markocsán Sándor, a Runner’s World edző szakértője

Forrás: Getty Images
Ezt a gondolatot hölgy futóiról állítja, Sanyosz, akinél 70 százalék a gyengébbik nem aránya, ám ez közel sem jelenti azt, hogy csapata gyenge lenne.

„Sokkal szélesebb spektrumon mozog egy nő futáshoz való hozzáállása. Nagyobbak esetükben a szélsőségek - én ezt látom. A srácok valamelyest kiegyensúlyozottabbak. Vannak nagyon alázatos lány futóim, de vannak olyanok is, akiket sokkal jobban kell motiválni” – kezdi a beszélgetést a szakember.

Több figyelmet kell szentelned rájuk az edzői munka során?
Arányaiban mégis több olyan női tanítványom van, akivel nagyon kevés gondom van. Pontosan megcsinálják, amit kérek, ha esik, ha fúj. Ez a fajta alázatosság nagyon egyszerűvé teszi a velük való együttműködést. Nyilván a nőknél van olyan tényező, ami fizikailag is befolyásolja a lehetőségeket, lásd például a menstruációs ciklust. Vagy akár az, hogy egy kisgyermekes anya, hogyan tudja beosztani az idejét úgy, hogy az edzésekre is maradjon. De az elvált anyák helyzete is ilyen, sokan pont azért kezdtek futni, mert ez segíthet abban, hogy új életet kezdjenek, hogy külsőleg megújuljanak, van bennük ilyesfajta bizonyítási vágy.

Markocsán Sándor, edző, futóedző, női futók, futónők,

Ehhez a gondolathoz kapcsolódva, mik a leggyakoribb ambíciók egy nő számára futóként?
Sokkal több női futó kezd azért futni, hogy a korábbi súlyát visszaszerezze. Tehát nem feltétlenül az a cél kezdetben, hogy meg tudjon tenni bizonyos távot, hanem hogy csinosabb legyen.

Milyen korosztállyal foglalkozol leginkább?
Kevés a 20 pluszos, több a 30 pluszos. Utóbbi korosztályban már több a gyermekes, előfordul válás, tehát lehet, hogy több a mögöttes motiváció, de ők nyilván már nem magyar bajnokok akarnak lenni. Egészségesebb életmódot keresnek, és olyan is van, aki egyszerűen szeretné megszeretni a futást. Nem hiszi el, hogy mások képesek erre, ő pedig nem. Ennek megfelelően van olyan futóm, akivel 300 méter futás – 300 méter sétával kezdtünk. Most már ott tart, hogy 2 kilométert lekocog és boldog.

A családos női futóid megtalálják gond nélkül a futásra fordítható időt? Kapnak ehhez segítséget, támogatást a családtagoktól?
Igen megoldják, van, aki akár külső segítséget is bevet a futások miatt, tehát bébiszittert fogad, hogy ezt az énidőt eltölthesse.

futónők, futás nőként, futóedző, futópálya,

Van olyan táv, amit nem szoktál javasolni egy nőnek?
Persze, de csakis azért, mert még nem tart ott, máskülönben, ha felkészült egy táv megtételére, akkor nincs olyan versenycél, amit ne támogatnék.

Ha nem jön össze egy edzés vagy verseny, azt hogyan éli meg egy nő?
Nagyon fontos a teljesítmény egy nő számára is, akár szélsőséges érzelmeket is megélnek. Persze van, aki nagyon tud örülni olyan eredménynek is, ami más számára értelmezhetetlen lenne. Az egyéni lehetőségek különbözőek.

A közös edzéseken mennyire tudják a fiúk húzni a lányokat?
A szerdai résztávon edzenek együtt a futóim, ahol nem véletlenül magas a nők aránya is, egyrészt mert tudják, hogy edzőként ott tudom megfigyelni a mozgásukat, állapotukat, másrészt tudják azt is, hogy egy egészséges versenyszellemben sokkal jobb és könnyebb nehéz, minőségi edzésmunkát elvégezni. És ebből a szempontból mindegy, hogy gyorsabb fiúk, vagy lányok mennek előtte.

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft