bicikli, kerékpár, bringa

Mikor bringázz inkább futás helyett?

Forrás: Getty Images
Tudjuk, hogy imádsz futni, de vannak olyan esetek, amikor jobb lecserélni a futóedzésedet és nem keresztedzésként tekinteni a kerékpározásra, hanem a futás helyettesítőjeként.

De mikor is vannak ezek a helyzetek?

  1. Ha úgy érzed, kezdesz kiégni a futásban, nem szívesen indulsz el, és valamelyest tehernek éled meg. Ilyenkor jót tesz egy kis változatosság, nem főként a tested, hanem a lelked számára. Cseréld le heti 1-2 futóedzésedet (amennyi belefér) egy időre, és tekerj helyette a szabadban!

  2. Ha nagyon fáradtnak érzed magad újabban. Szakíts időt a minőségi pihenésre, és helyettesítsd néhány futásodat könnyű és laza biciklizéssel. Itt sokkal könnyebb alacsonyabban tartani a pulzust, viszont fontos, hogy tényleg lazán, síkon tekerj.

  3. Sérüléssel küzdesz. Ha szeretnéd megtartani az állóképességedet és edzettségedet, de valamilyen sérülés miatt nem futhatsz, akkor sok esetben helyettesítheted az edzésedet kerékpározással. Mivel nem terheli úgy az ízületeket, sokkal kímélőbb a tested számára, de nagyon figyelj a megfelelő ülés és kormány beállításra, mert különben újabb sérülést szedhetsz össze, és pl. a derekad fájdulhat meg!

  4. Ha izgalmasabbá tennéd a heti edzésprogramod azzal, hogy új, hosszabb, és távolabbi útvonalakat fedeznél fel, amit futással nem tudsz kivitelezni!

Hajrá, jó tekeréseket!