futás egyedül, futás társaságban, futás télen

Miért jó, ha egyedül és társaságban is futsz rendszeresen?

Forrás: Szász Norbert
Mind a kettőnek vannak előnyei, ahhoz, hogy a legtöbbet kihozd a futásaidból érdemes egyedül és közösségben is futni.

Bizony kár elköteleződni egyik vagy másik edzéstípus mellett, mert könnyen lehet, hogy olyan előnyökről maradsz le, amikkel például még a teljesítményeden is hatékonyabban javíthatnál.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

Nézzük először, hogy mik az egyedül futás előnyei…

Kétségtelen, hogy így futhatsz a saját tempódban. Akár könnyen, akár gyorsabban, akár ezek kombinációját is megélheted futás közben. Nem szükséges senkihez sem alkalmazkodni ebben a kérdésben.

Olyan időpontban futhatsz, ami számodra ideális. Lehet ez kora reggel, vagy délután, netán napközben, ha van rá lehetőséged. Kisgyermekes anyukák számára például az egyik legnagyobb előny ez, hisz gyakran történnek spontán események, amik miatt lehet, hogy kapkodnod kéne, hogy a megbeszélt edzésidőpontot tartani tudjad. És persze neked sem kell megvárnod míg futótársad indulásra kész lesz.

futás egyedül, futás társaságban, futópartner, futótárs
Forrás: Szász Norbert

Tudsz csak magadra figyelni, hallgatni a tested jelzéseit. Nincs, ami vagy aki elvonja a figyelmed. Ez lehetővé teszi sokkal jobban, hogy az aktuális állapotodnak megfelelő edzést végezz, ami se nem kevés, se nem túl megerőltető. Utóbbi a sérülések megelőzését is segíti.

Javulhat a mentális erőd, hiszen megtanulod önmagadat mozgósítani, motiválni. Bizony nem egyszerű a hűvös, téli délutánokon elindulni, ha erre képes vagy magad, sokat fejlődhetsz mentálisan is, ami például nehéz versenyhelyzetekben nagyon jól jön majd.

Az egyedül futás csendes énidőt ad, ami szintén kisgyermekes anyukák számára kiváló lehetőség arra, hogy a zajos otthonlét után az idegrendszer kisimuljon, miközben a saját gondolataidat is jobban meghallod, de egyben lehetőség arra is, hogy kedvenc felnőtt dalaidat hallgasd futás közben.

#vegyélhazait: MSO Fitness – Magasított derekú mintás leggings / M-es méretben

#vegyélhazait: MSO Fitness – Magasított derekú mintás leggings / M-es méretben

NŐI LEGGINGS M-ES MÉRETBEN

“Olyan nadrág létrehozása volt a célom,  melyet – az egyedi tervezésen túl – akár az egész napos kényelem jellemez. Mivel tervezésnél figyelembe vettem az edzői és a tanítványi oldalt is, sikerült megvalósítanom. Nekem oktatóként a kényelem az egyik legfontosabb ismérv.” – Szabados Emese

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

Ha S-es méretben keresed, ITT találod

9341 Ft

10990 Ft

Ami miatt viszont jó olykor társaságban is futni…

Az egyik legnagyobb előnye az, hogy szórakoztatóbbá teheted az edzéseket, hisz tudtok futás közben beszélgetni, a figyelmed kevésbé koncentrálódik az elvégzendő edzésre.

Ha ismeretlenül csöppensz egy futóközösségbe, lehetőséget ad számodra, hogy hasonló gondolkodású emberekkel ismerkedj meg és köss új barátságokat.

Motivált maradhatsz azokban az időszakokban, amikor nem is kell extra indokokat keresni arra, miért NE indulj el futni, hisz elég csak belegondolni abba, hogy kint sötét és hűvös van. Ám ha tudod, hogy várnak rád, inkább döntesz a futás mellett ilyenkor is.

futás társaságban, futótárs, futás sötétben, futás télen
Forrás: Szász Norbert

Javíthatsz a teljesítményeden, hisz pont a nehéz edzések társaságban sokkal könnyebbé válnak, mint egyedül futni például a hétvégi hosszút. A komfortzónából kilépni olykor könnyebb, ha van valaki, aki után vagy mellett futhatsz. Olyan edzéseket hozhatsz össze ezekben a hónapokban is, amikre egyedül nem biztos, hogy képes lennél.

Bizonyos helyzetekben biztonságosabb társaságban futni, főleg nőként sötétedés után. Így futás közben nem kell szoronganod, hisz végig biztonságban vagy, tudsz csak a futásra koncentrálni.

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Arról már sokat olvashattunk, hogy a kávéval és a koffeinnel kapcsolatban bizonyára vannak tévhiteink. Szakértőnk most nagyon alaposan rendet csinál a fejekben. Olvasd el cikkünket a stimulátor hatásról, és a jövőben biztosan megfontoltabban tolod majd a koffeint!

Teljesítménydiagnosztika. Biztosan vannak olyanok, akik első blikkre talán átlapozzák majd ezt a cikket, mert nem szeretnek belemenni a tudományos részletekbe. Van nekik egy jótanácsom! Ne tegyék! Íme egy olyan cikk a teljesítménydiagnosztikáról, amely életszerűen és olvasmányosan járja körbe a témát. Vigyázz! A végén még te is kedvet kapsz!

Hol jobb futni, Japánban vagy Amerikában? Két fantasztikus magyar futó történetén keresztül mutatjuk be, hogy milyen a futóélet a világ két, tőlünk igen távoli pontján. Néha nagyon izgalmas látni, mennyire más a kultúrája a futásnak a különböző kontinenseken, és ennek egyes elemeiből inspirálódhatunk is.

Ezen a télen nem fogunk futóversenyeken részt venni. Vagy mégis? Igen! Összegyűjtöttünk néhány nagyon izgalmas futóeseményt, hogy a járvány idején se maradjunk érmek nélkül.

595 Ft

Érdemes tehát mind a kétféle módon rendszeresen futni. Megtervezheted úgy is az edzéseidet, hogy a rövidebb, könnyebb futások során magad vagy, a nehéz és hosszú edzéseken, esetleg sötétedés után viszont társaságban edzel. Így tudod a legjobban kiaknázni az előnyöket!