Borítókép: Miben fuss, ha jeges az út?

Miben fuss, ha jeges az út?

A helyes futócipő-választás leegyszerűsíti, megkönnyíti a futást akkor is, amikor odakint mindenre lehet számítani, csak éppen porzó, száraz ösvényekre nem.

Nyilván aszfaltos futásaimnál egyszerű a döntés, de ha terepen szeretnék futni, igyekszem a terepviszonynak megfelelő cipőt választani. Más cipőt viselek száraz talajon, erdei úton, köves úton, kicsit sáros talajon, nagyon sáros talajon, hóban, illetve olyan hóban, ami jeges lehet és olyan úton ahol inkább jegesek, mint havasak a viszonyok.

Persze a választás olykor nem sikerül tökéletesen. Van olyan, hogy hóra számítok és sár van, aztán olyan is, hogy sárra számítok és jéggel találkozom. Így esett meg például, hogy a minap hóra számítottam a Margitszigeten, ezért terepcipőben mentem, de mivel teljesen elolvadt a hó, így terepcipőben iramjátékoztam a nedves aszfalton. Ez mondjuk a szerencsésebb eset. A következő tévedésem a péntek reggeli CoffeeRUN futáson volt. A talaj inkább havas-jeges volt, praktikusabb lett volna szöges cipőben menni, helyette viszont normál terepcipőt húztam, akárcsak a többiek.

Ennek köszönhetően ki is alakult a jégtánchoz hasonló csoportos szinkroncsúszás egy darabon. Az egész úgy kezdődött, hogy egy dombról leérve átcsúsztunk az út másik oldalára. Majd egy 5-6 méteres jégmezőt kellett keresztülszelnünk. Olyan érzés volt, mintha megállna az idő. Volt ott négykézláb mászás, hasra esés és élőlánc, hogy végül a törekvésünket siker koronázza.

A téli terepfutás szépsége

Egy szimpla péntek reggel a Virágos-nyeregnél...jah, nem ! :D

Posted by CoffeeRUN on Friday, January 19, 2018

Ha nagyon csúszik az út, ki lehet próbálni azt a verziót, amikor zoknit húzol a cipődre, akár azon az áron, hogy a csupasz lábadra húzod rá a cipőt és arra a lábadról lekerült zoknit. Bár egyesek szerint ez a megoldás sem vezet tartós és fix eredményre, s persze az is kérdéses, hogy egy pont jó, technikai zoknit, milyen módon lehet rácibálni a cipőre.

Tegnap végül visszamentem a Virágos-nyereghez, ahol mindez történt péntek reggel és kamerára vettem, milyen hatékonysággal dolgozik egy ilyen felületen az aszfaltos cipő, a szöges és a láncos. Sajnos egy nap alatt jelentősen roncsolódott a láncos autók kerekétől a jég felülete és jelentősen olvadt is. Jégnek azért jég volt és még csúszott is, igaz nem annyira, mint péntek reggel.

Íme a rövid összefoglaló az egyes lábbelik tapadásáról, mindebből látható az is, hogy a szöges láncban érdemes jeges felületen futni, ami ráadásul azért is jó választás, mert bármilyen futócipőre felrakható, akár egy sima aszfaltosra is, illetve azért is jó, mert amikor éppen nem kell, pillanatok alatt levehető.