Borítókép: Mi a számodra ideális lépésszám?

Mi a számodra ideális lépésszám?

Forrás: Europress
Okosórákat használva manapság már alapfunkciónak számít a lépésszám mérése. A lépésfrekvencia azt mutatja meg, hogy egy perc alatt hányat lépünk. Egyes órák 1 lábra, míg mások két lábra vonatkoztatva számolnak. Ez egy nagyon hasznos adat 1-1 edzés, verseny kielemzésekor, feltéve, ha tudjuk, hogy mit kell figyelni, mi az optimális számunkra.

A cikket az Ensport laborvezetője és futóedzője, Sipos Fanni írta:

A köztudatban a 180-as lépésszám, mint egy varázsszám vált elterjedté a tökéletes frekvencia tekintetében. Ez azonban nem veszi figyelembe azt, hogy

  • milyen tempóban fut az illető
  • milyen szinten
  • mennyi a testmagassága.

Ezen tényezők mind befolyásolják az egyén számára megfelelő lépésszámot. Józan paraszti ésszel végig gondolva, minél magasabb a sportoló, annál kevesebb lépésből képes megoldani ugyan akkor távot, úgy, hogy azt a legmegfelelőbb erőhatások közt tudja megtenni. Míg ez különböző tempóknál is változó: minél lassabban futunk, annál kevésbé lehet elővenni a 180-as ökölszabályt.

Tempót kétféle képen lehet növelni: a lépéshossz és a lépésszám növelésével. Testünk a tempó növekedésével mindkettőt alkalmazza: főként a lépéshosszát növeli és ehhez lineárisan a lépésfrekvencia is növekszik.

Miért is fontos a lépésfrekvencia?

Itt most visszakanyarodnék a futótechnikára. Az egyik leggyakoribb hiba, amit megfigyelhetünk futóknál, triatlonistáknál, hogy túl hosszan lépnek maguk elé. Ennek hatása: fékezik magukat.

Kimutatható, hogy a lépésszám 10%-os növelésével a térdet, csípőt érő becsapódáskor keletkező erők csökkentek. Ennek eredményeként elmondható, hogy a lépésfrekvencia növelés preventív céllal és a futó mozgásból eredő sérülések kezelésére is alkalmazható. Továbbá a lépésszám növelésével csökken a tömegközéppont függőleges irányú kimozdulása; a talajreakció erő. Megfelelő lépésszámmal tehát rengeteg előnyhöz férhetünk hozzá. Fejlesztéshez metronóm használatát javasolnám. Számos applikáció létezik, amit egyszerűen le lehet tölteni az okos telefonokra.

Az alábbi táblázatban megtalálhatod személyre szabottan – magasságodhoz és a tempódhoz tartozó – ideális lépésszámot. Ha kíváncsi vagy, hogy ideális e a lépésszámod ellenőrizd magad a táblázat alapján, amit ITT találsz!