Borítókép: Mi a különbség a fartlek, a tempo és az interval között?

Mi a különbség a fartlek, a tempo és az interval között?

Ezek a kifejezések gyakran előkerülhetnek, ha javítani szeretnétek a teljesítményeteken, úgyhogy tiszta vizet öntünk a pohárba, melyik mit jelent.


Fartlek


Nem csak azért jópofa, mert aki tud angolul, az mindjárt hozzákapcsol egy fogalmat, hanem mert futni se rossz. A fartlek svéd eredetű szó, és annyit tesz, "sebesség játék", és valami ilyesmit is jelent. Ellentétben a tempo és az interval futásokkal, a fartlek strukturálatlan, és a közepes-gyors meneteket váltogatja az egészen könnyűekkel. Bemelegítés után elkezdthetsz játszani a sebességgel olyan módon, hogy kinézel rövid távokat (pl. a fáig vagy a közlekedési tábláig), ameddig nagy erővel és gyorsan futsz, majd könnyed futással regenerálódsz. Különösen jó mindezt csapatban űzni, így váltogathatjátok, hogy ki a vezető, milyen az iram és meddig tart. Eközben mentálisan is fejlődsz, hiszen kiszámíthatatlan, mi vár rád. Az a cél, hogy szabad flow-val csináld, ne foglalkozz az óráddal vagy a tervvel, és így fuss teljes erőbedobással, de nem időcéllal.

Tempo


A Tempo olyan, mint az Oreo: a bemelegítés és a levezetés a keksz, a töltelék pedig nem más, mint az anaerob küszöbnél vagy afelett egy kicsivel való futás (ez az az erőfeszítés, amikor a tested arra kényszerül, hogy több glikogént használjon, hogy legyen energiája). Ez az erőbedobás épp a komfortzónán túl van – jól hallod, ahogy veszed a levegőt, de nem zihálsz. Ha könnyedén tudsz beszélgetni, akkor nem a tempo zónában vagy, ha viszont egyáltalán nem tudsz beszélni, akkor sem. Valahol középen kell megtalálnod a sebességet, ahol szakadozva ugyan, de tudsz szavakat formálni. Az iram nem a legjobb mérce, hogy belődd ezt a zónát, hiszen számos körülmény (meleg, hideg, szél, fáradtság) befolyásolhatja, épp hol van az anaerob zónád. Tanuld meg megérezni, hol van ez a küszöböd, és ha belejössz, mindig gyorsan meg fogod találni.

Interval


Az interval nem más, mint gyors és intenzív szakaszok sora, melyeket vagy ugyanolyan hosszú vagy egy kicsit hosszabb regeneráló rész követ. Mondunk egy példát: bemelegítés után fuss két percig kemény erőbedobással, majd két-három percig kocogj vagy gyalogolj, hogy újra levegőhöz juss. A tempo futással ellentétben ilyenkor jóval a küszöb felett futsz, alig kapsz levegőt és számolod a másodperceket a végéig. A titok abban rejlik, hogy a regenerálódást vedd ugyanolyan komolyan, mint a gyors részeket. Csak akkor tudod teljes erőbedobással futni a gyorsakat, hogyha valóban nagyon könnyű kocogással regenerálódsz. Akkor csinálod jól, hanem vagy teljesen készen az edzés végén, csak jó alaposan elfáradsz.