futás, edzés,

Melinda 40 felett futott először ultra távot, most hetente összehoz egy maratont: "Fittebb vagyok és jobb az állóképességem, mint 25 évesen!”

Forrás: Gergely Zákány Photography
A 40 is csak egy szám – de fontos szám, pláne most, amikor a Runner’s World új számában kiemelten foglalkozunk 40 feletti futókkal. A 3 gyermekes, extrasportos édesanya, Balassa Melinda beszélt nekünk arról, hogy most, 43 évesen sokkal jobb formában van, mint eddig bármikor.

A szakemberek szerint az ultrázásra meg kell érni, a nőknél pedig látványosan javul a monotoniást tűrő képesség 40 felett. Erre az élő példa Melinda, aki 3 gyermeke és munkája mellett is rengeteget sportol, és nemrég teljesítette élete leghosszabb távját, a 77k-t.

Döcögősen indult nálam a sport: gyenge gyerek voltam, de sport tagozatos iskolába jártam. 9 évesen már edzettem, kötelező volt az úszás, a kosárlabda, de igazán az edzőmnek köszönhetek sokat, aki bátorította a kevésbé tehetségeseket is. Neki sikerült elérnie, hogy megszeressem a mozgást. Később, a tanulás mellett az edzés háttérbe szorult, a főiskolán sem voltam túl aktív, idő kellett, hogy beépüljön az életembe.
edzés, futás,
Forrás: Gergely Zákány Photography

Melinda számára a futás eleinte nem volt kellemes dolog, és évekre volt szüksége, hogy ráérezzen a szépségére.

„Futni kifejezetten utáltam: hozzá kellett szoknom, türelmesnek kellett lennem, hiszen nagyon más mozgás ez, plusz figyelni kell a levegővételre. Az összes izmomnak meg kellett szoknia ezt a terhelést. Eleinte csoportos órákra jártam, aerobikoztam, de tíz éve, amikor a kisebbik fiam 2 éves lett, jöttem rá arra, hogy anyaként a futás a legegyszerűbb és legkönnyebben kivitelezhető mozgásforma.

Pesten kezdtem futni, még csak nem is futópályán, hanem a Rákos-pataknál, egy teljesen sima edzőcipőben – sokáig meg is rekedtem ezen a szinten. Sokkal később kezdtem edzővel edzeni, mert a harmadik szülésem után fogyni akartam. Ő volt az, aki beépítette a futást is az edzésekbe, és túlléptünk az 5k-n. Ekkor 8k volt a maximum, mellette súlyzós edzés, változtattunk az étrenden. A 10k közelében sem voltam, és boldog voltam ezzel a távval is.”

edzés, futás,
Forrás: Balassa Melinda

Melinda nem érezte, hogy bármi is motiválná arra, hogy ennél többet fusson, saját bevallása szerint jó ideig megrekedt egy szinten – ám végül egy futótárs, egy barátnő segítségével kezdte feszegetni a határait.

Boldog voltam ezzel a távval, nem éreztem, hogy megvan bennem a kellő motiváció. Egy barátnőm, Szilvi volt az, aki ráébresztett arra, hogy lehet ennél többet is futni – később a félmaratonok világába lépve történt meg az, hogy magamtól is igényelni kezdtem a határok feszegetését. Én pedig, amit kaptam, továbbadtam, jópár barátnőm kezdett futni miattam vagy futotta le azóta a félmaratont. Én tavaly teljesítettem az első maratonomat, azóta pedig emeltem a tétet: idén a VérKörön 77k volt az eddigi leghosszabb futásom.”

edzés, futás,
Forrás: Gergely Zákány Photography

Melinda szerint a tavaly elkezdődött pandémia is közrejátszott abban, hogy most már itt tart a futásban.

3 gyerekem van otthon, főleg otthon tanulásról szólt 2020. A karanténban még hangsúlyosabb lett, hogy kimozdulhassak, és jó volt elmenni, kicsit kiszabadulni, csak magammal lenni. Ez hatalmas szabadságot adott nekem. Imádom a futásban azt, hogy segít flow-ba kerülni, amikor nem fáj semmi, és minden mozdulat egyben van, az elképesztően jó érzés.
Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

A 77k óta Melinda nem kezdett máshogy edzeni, és az sem törvényszerű számára, csak sok hosszú futásokban gondolkodjon.

„Futni 4-5 alkalommal tudok a héten, de alázatos próbálok lenni magammal. Nem gondolom, hogy a 77k-t biztosan le tudom futni jövőre is, hiszen közbejöhet sérülés vagy betegség is. Ha épp arra van időm, akkor csak 5k sikerül egy nap. A heti tervem idén kb 42k, mert a cél 2021-ben 2021k lefutása. Vannak eltolódások, egy verseny után nem is akarok sokat edzeni. Ha egyik héten 25-28k jön ki, majd egy másikon behozom a lemaradást.

A futóedzések mellett viszont nem hanyagolom el az erősítést és a nyújtást sem: a funkcionális edzéseket preferálom, illetve a mobilizáló, nyújtó edzéseket. Ez utóbbit szeretem segítséggel, edzővel végezni, most kacérkodom a jóga és a pilates gondolatával is.”

Melinda 40 fölött úgy érzi, jobb formában van, mint valaha – sőt, sokkal jobban!

Én a pozitív hatásait látom a kornak: fittebb vagyok és jobb az állóképességem, mint 25 évesen, és jobban is érzem magam a bőrömben. Ha bárki is agyal azon, hogy fusson, edzen bármit 40 felett, nem kell megijedni, az ember a mozgástól érzi magát jobban. Nem sérülök le gyakran, és ha igen, akkor sem hónapokra!
Edzés 40 felett

A Runner's World Magazin legújabb száma kiemelt figyelmet szentel a 40 feletti futóknak - hasznos tippek, fontos tanácsok, inspiráló történetek - szerezd be mielőbb!

futas 40 felett
Forrás: runners world