sebesség, futás,

Szeretnél gyorsabban és messzebbre futni? 4 tipp, amiket tarts be a siker érdekében!

Forrás: Unsplash/ Filip Mroz
Javítanál a tempódon és az állóképességeden? Úgy érzed, ideje szintet lépni? A következő 4 tanácsot érdemes megfogadnod!

Ha mostanság vágtál bele a futásba, de lassan kezdesz belerázódni a dologba, akkor egy idő után téged is elkezd foglalkoztatni az, hogyan juss messzebbre és hogyan legyél gyorsabb. Nem vagy egyedül: ezek a futók alapvető céljai minden szinten, minden életkorban és minden tempónál. A tapasztalatok egyre többet nyomnak majd a latba, és az is lehet, hogy neked mindössze annyi a célod, hogy hetente x alkalommal eljuss futni - bár akkor nem kattintottad volna le ezt a cikket a teljesítmény növeléséről...

De van egy remek hírünk: érdemes mielőbb megtanulni, hogyan sajátítsd el a megoldásokat a fenti vágyakra, mert ezek igencsak általános érvényűek.

"Az aerob és az anaerob energiarendszer fejlesztéséhez mind a gyorsító edzések, mind a lassabb, állóképességi edzések fontosak - ezeket kell rendszeresen végezni" - vallja Greg Grosicki, Georgia Southern University egyetemi adjunktusa.

"Ez vonatkozik az első 5K-ra, de az 50. maratonra is, ám a legnagyobb változásokat az első két-három hónapos edzés során fogod majd észrevenni, innen pedig minden azon múlik, mennyire vagy következetes az edzésben" - teszi hozzá Grosicki.

De hogy kell pontosan kinéznie az edzésnek? Tartsd szem előtt a következőket!

edzés, futás,
Forrás: Unsplash/ Walter Lee Olivares de la Cruz

Minden héten növeld a távot!

Vess egy pillantást néhány edzésterv felépítésére (még akkor is, ha még nem versenyre készülsz). Ezek általában úgy vannak összerakva, hogy fokozatosan növeljék a távolságot és a sebességet - anélkül, hogy túl sok lenne - , ami általában néhány rövid hétköznapi futást jelent, majd egy hétvégi hosszú távot, amely minden héten fokozatosan hosszabb.

"Ahhoz, hogy látható, érezhető legyen a fejlődés, a testet olyan ingernek kell kitenni, amihez nincs szokva - vagyis hosszabb távolságra és gyorsabb sebességre van szükség"- vallja Matt Lee, a San Francisco Állami Egyetem fiziológusa. "Fokozatosan túlterheled a testet, hagyod alkalmazkodni, majd még egy kicsit túlterheled, majd megint hagyod, hogy hozzászokjon, és így tovább." Mielőtt ráeszmélsz, már ott tartasz az 5K-nál, a 10K-nál vagy a félmaratonnál...

Figyelj a tested jelzéseire!

Hány kilométert, vagy egyáltalán mennyi extra távot érdemes hozzácsapni hetente a saját edzéstervedhez? Az általános futóbölcsesség szerint az össztávon nem szabad 10 százaléknál többet emelni, de Grosicki szerint nincs ok arra, hogy ennyire korlátozzuk magunkat, ha jól mennek a dolgok. Korábban az American Journal of Sports Medicine tanulmánya például megállapította, hogy a futóknak ugyanolyan a sérülései arányuk akkor, ha betartják ezt a 10 százalékos szabályt, és akkor is, ha nem.

Ez nem azt jelenti, hogy meg kell dupláznod hét nap alatt a futásaidat - a sípcsontod egészen biztosan kikészülne tőle - ez csak azt jelenti, hogy figyelni érdemes, mit érzel, mi esik jól, és ehhez mérten beállítani a futóteljesítményt. "A legjobb, ha a józan eszedet is használod, közben hallgatsz a tested jelzéseire" - mondja Grosicki, aki szerint egy kemény edzés után legalább egy, de inkább 2 könnyebb, a felépülést segítő napra lenne szüksége a testnek.

Hogy honnan tudhatod, ha a testednek pihenőnap kell? "A nyilvánvaló fájdalmak mellett az érzés, hogy lebetegszel, az ingerlékenység, étvágytalanság és a rossz alvás jelzi, hogy túlzásba estél az edzéssel"- vallja a szakember.

Gyorsíts a hosszú futásaid alatt is!

A heti gyorsító edzések hasznosak, de nagyon, ám nem pontosan olyanok, mint mikor egy versenyen futsz. Grosocki szerint érdemes a heti hosszú távba is tenni némi extra sebességet, ezzel ugyanis felkészítheted a testedet a versenyen fellépő komolyabb fáradtságra is. A szakember azt javasolja, pl. minden kilométer utolsó percében próbáld növelni a tempódat!

Végezz különböző gyorsító edzéseket, de ne stresszeld túl őket!

Grosicki egy könnyen megjegyezhető gyorsító edzést javasol, amely minden héten önmagára épül, például 4x800 méter gyors futás, amik között 2 perc könnyű kocogás vagy séta kap helyet. Ha ezzel megvagy az egyik héten, a következő héten az időn próbálj javítani. Ha minden gond nélkül jobb időt futsz a következő héten, akkor legközelebb adj hozzá még egy 800 méteres szakaszt, vagy növeld mind a 4 távot.

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

Persze az is lehet, hogy egyszerűen azt érzed, rémesen mennek a gyorsító edzések - ez esetben koncentrálj az állóképességre. "Kezdőként talán ijesztő lehet 20 percet futni, de ez rendben van, akkor is, ha minden alkalommal kicsit pihensz a járda szélén. Dolgozz azon, hogy legyen egy alap-állóképességed, ha ez megvan, elkezdhetsz fejlődni néhány gyorsító, intervall edzéssel" - teszi hozzá a szakember.

Hidd el, kezdőként csak úgy működhet a dolog, csak úgy javíthatsz a tempón vagy a távon, ha szórakoztatóvá válik a futás - ehhez pedig érdemes 1-1 új lépést beiktatni!