Borítókép: Mire figyelj a maraton után, hogy egészségesen, regenerálódva vágj neki a következő felkészülésnek?

Mire figyelj a maraton után, hogy egészségesen, regenerálódva vágj neki a következő felkészülésnek?

Forrás: getty images
Azt tudjuk, hogy hosszabb távok lefutása után több regenerációra lehet szükség - különösen akkor, ha életed első maratonját teljesíted.

De valljuk be, a legtöbb futó elvonási tüneteket tapasztal, ha nem űzheti kedvenc sportját. Hillary Kigar, futóedző elmondja, mire érdemes figyelni a hosszabb távok lefutása után és mikor lehet újra elkezdeni a felkészülést!

Először érdemes megvizsgálnod, hogy érzel-e valamilyen testi panaszt, fájdalmat, vagy sérülések nélkül megúsztad a versenyt. Ha előbbi eset áll fent, mindenképp érdemes kicsivel többet pihenned és a keresztedzésre, gyógyulásra fókuszálni. Ha szükséges és komolyabb panaszod van, érdemes szakember segítségét is kérni. Jó ötlet ilyenkor jógázni, bringázni, úszni. A maraton utáni néhány nap tökéletes alkalom egy jó sportmasszázsra is, hogy megszabadulj minden feszültségtől, ami a testedet a felkészülés és a verseny során érte. A regeneráció fontos részét képezi az alvás is, ezért ügyelned kell arra, hogy alaposan ki tudd pihenni magadat.

Az edzést tekintve a legjobb, ha egy hétig egyáltalán nem futsz. Ezt követően pedig fókuszálj a lazább, regeneráló futásokra és kerüld a résztávos, gyorsító edzéseket, valamint a hosszú futásokat - mert ezek túl nagy terhet rónak a testedre.

Emellett nem elhanyagolható a mentális állapotod sem. Annak érdekében, hogy motivált maradj, érdemes inspiráló könyveket olvasni (pl. Futni születtünk), vagy válogathatsz a 11 legjobb futós film közül is. Töltsd a szabadidődet a családoddal, barátokkal, akiket a felkészülés során meglehet, hogy elhanyagoltál! Ezt követően indulhat a tervezgetés, elkezdhetsz keresgéli más versenyeket, új kihívásokat, amiket szeretnél teljesíteni.

Ha úgy érzed, készen állsz az újabb edzésekre és nincs testi panaszod, akkor hajrá! Mielőtt viszont egy hosszabb felkészülési ciklusba vágnál bele, jobb ha 7-10 napig egyáltalán nem futsz, hogy a sérült szövetek helyreállhassanak, az endokrin rendszer feltöltse a hormonraktárait és agyban is felfrissülj kicsit. Ezek után viszont jöhet az újabb menet!

A következő tippeket is vesd be a megfelelő regeneráció érdekében!