séta, nordic walking, gyaloglás,

Már napi 30 perc gyaloglásnak is komoly pozitívumai vannak!

Forrás: Getty Images
A gyaloglás méltatlanul háttérbe szorul, mint jótékony mozgásforma, pedig nagyon gyakran sérülések esetén, pihenőnapokon, sőt idős korban és túlsúlyosan is bevethető lehetőség.

Amikor mozgásról beszélünk sokan olyan sportos tevékenységre összpontosítanak, amik erőteljes aerob ingert adnak a szervezet számára. A gyaloglás hagyományos értelemben nem ilyen, noha jól eső átmozgatásra, regenerációra, könnyű mozgásra, súlycsökkentésre és az ülőtevékenységekkel járó hátrányok mérséklésére kiválóan alkalmas.

Egy egyszerű 30 perces séta már elegendő ahhoz, hogy kihasználd a gyaloglás előnyeit. A Sydney Egyetemen végzett 2018-as tanulmány szerint a könnyű, átlagos tempójú séta 20 százalékkal csökkentette a halálozással járó betegségek kockázatát. Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy tempós gyaloglásnál már 24 százalékkal csökkent a halálozási arány. Az előnyök növekedtek, minél idősebb volt a vizsgálatban résztvevő.

gyaloglás, séta, nordic walking
Forrás: Getty Images / Oleh Slobodeniuk
„Olyan helyzetekben, amikor az idő szorítása vagy a kevésbé sétabarát környezet miatt nem lehetséges többet gyalogolni, a gyorsabb séta jó lehetőség lehet a pulzusszám növelésére – ezt a legtöbb ember könnyen beépítheti az életébe”
mondja Emmanuel Stamatakis professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Ám ezen kívül is van még további előnye annak, ha mindennap teszel egy rövid sétát!

1. Öröm a keringésnek

A szervezet nem szereti a folyamatos statikus (álló, ülő, fekvő) helyzeteket. A gyaloglás javítja a keringést, elősegíti az egészséges véráramlást a szívből a végtagokba, az agyba és mindenhol a kettő között. Hosszú autóút során, amikor akárcsak pár percre megáll a sofőr, mindig sétálgass az elintéznivalók után, amíg csak lehet. Munka közben, amikor telefonálsz, szintén sétálgass, akár körbe-körbe az irodán belül. A mérsékelt keringésű véráramban nagyobb a kockázata a vérrögképződésnek, ami életveszélyes helyzeteket is előidézet.

2. Javítja az anyagcserét

Amikor az anyagcsere fokozásáról és zsírégetésről beszélünk, sokan a hosszú, izzasztó edzésekre gondolnak. Pedig már a gyaloglás is elősegíti az egészséges szív és keringés működését, valamint fokozza az anyagcserét, ami segít a súlycsökkentésben. A gyaloglás tempójával való „játék” ugyanúgy növeli a jótékony hatást, mint a futásnál az iramjáték, ugyanúgy javítja az alvást és tehet róla, hogy egészségesebbé válj.

3. Javítja a mozgásszervrendszer állapotát

Az izomzat, az ízületek mozgatása számos, a mozgásszegény életmódhoz is köthető egészségügyi probléma kockázatát csökkenti. Már egy 30 perces séta is kiváló módja annak, hogy javíts a mozgásszervrendszer állapotán. Emellett a gyaloglás gyengéd, nem megterhelő mozgásforma, ami csökkenti a krónikus ízületi gyulladás előfordulását. Mivel kíméletes, idősebb korban is aktívvá tehet és jelentősebb túlsúllyal rendelkezők számára is ideális. Futóknak remek „keresztedzés” regeneráció és rehabilitáció során.