hegy, hegyi futás, terepfutás

Akkor is merj magashegyi versenyekről álmodni, ha csak síkon tudsz edzeni!

Forrás: Valamar Trail
Minden vágyad ott állni egy magashegyi terepfutóverseny rajtjában, de csak azért nem mersz benevezni, mert az edzéseid nagy részét síkon tudod elvégezni? Hidd el, fel lehet készülni az Alföldről is az Alpokra, ahogy Belus Tamás ultrafutó példája is bizonyítja.

A hazai amatőr futók körében is egyre inkább növekszik a terepfutás népszerűsége. A terepfutó versenyek itthoni kínálata is évről évre gyarapszik, azonban sok futó szereti magát próbára tenni igazi, magashegyi körülmények között is. Ezt bizonyítja, hogy a terepfutók nem hivatalos világbajnokságának tartott legendás UTMB-re is mekkora itthonról a túljelentkezés. A magyarországi terepadottságokat tekintve vannak, akik szerencsésebb környéken élnek, és tudnak 3-400 méteres középhegységi viszonyok között készülni, azonban vannak sikeres futóink ám az Alföldről is! Belus Tamás tavaly egy súlyos betegség után állt rajthoz a Skyrunning világbajnokságon, majd az UTMB TDS távján úgy, hogy az edzéseinek nagy részét sík terepen, Nyíregyháza környékén végzi. Ezért jól kifaggattuk edzéspraktikáiról, és megosztotta velünk azt is, hogy mit tanácsol a botozás gyakorlására, sőt, akkor már kicsit beavatott minket az idei terveibe is.

Belus Tamás a Skyrunning VB-n

Egy átlagos edzőhét során mennyi szintet tudsz összegyűjteni Nyíregyháza környékén?

Tavaly elég keveset, átlagban csupán hetente 1500 métert. Ez nem csak azért történt így, mert Nyíregyháza környékén nemhogy hegyek nincsenek, de dombok se nagyon (a debreceni úti felüljáróra szoktuk mondani viccesen, hogy a környék legmagasabb pontja), egy súlyos betegség és az utána következő hosszú rehabilitáció is akadályozott a szintgyűjtésben. De idén másképpen lesz! Igyekszem sokkal többet hegyre menni, és vettem egy nagyon klassz futópadot is, ami automatikusan állítja a dőlésszöget, és egész jól szimulálja az előre kiválasztott hegyi útvonalakat. Lejtőzni persze nem lehet rajta, de a hosszú emelkedőket egész jól lehet így gyakorolni. Szóval idén nem 1500 méter lesz hetente, hanem legalább 4000 méter!

Hányszor jutottál el tavaly magashegyre a felkészülésed során?

2021-ben sajnos nagyon kevésszer. Két hetet tudtam mindössze magashegyen tölteni, egyet a spanyol skyrunning világbajnokság alatt a Pireneusokban, egyet pedig a harmadik TDS-em idején az Alpokban. Ez nem tűnik soknak, de szerintem sok szempontból hasznosabb 2x7 nap, mint 14x1. A Covid miatt sajnos a rendszeres Magas-Tátrás kirándulásaim most nem jöttek össze.

Tomi a TDS-en

Magashegyen nagyon sok futó használ botot, te is, amit azért meg kell szokni, tanulni. Hol tudod ezt gyakorolni?

A botozást magyar viszonyok között is jól el lehet sajátítani. Nyíregyházától 25 km-re Tokajban például klassz meredek, saras-köves részek vannak, ahol évközben is elő-elő kerül a bot, kifejezetten amiatt, hogy csiszoljam a botozós technikámat, erősítsem az ahhoz szükséges izmokat. Szerintem nagyon fontos szoros barátságot kötni a cuccainkkal is. Volt olyan edzésem pár éve, amikor órákon át annyit csináltam Tokajban, hogy futás közben összecsuktam a botokat és elraktam. Aztán elővettem és szétnyitottam. És így tovább vagy ötvenszer. De nem csak a botozást érdemes gyakorolni, keresni kell a nagyon hosszú emelkedőket és lejtőket. Az első TDS-emen teljesen sokkolt, hogy mennyire más terhelés egyben, lejtő és pihenés nélkül megcsinálni közel 2000 méter szintet, mint megmászni ötször a Tokaji-hegyet. Nagyon fontos gyakorolni a nehéz terepes fejlámpás futásokat is, mert abból aztán bőven van egy UTMB-n vagy egy TDS-en, legalább egy éjszakát végig kell futni, ami lámpával egész más, mint napfénynél.

A botozásnál említetted, hogy érdemes erősíteni az izmokat. A futás mellett milyen keresztedzéseket szoktál beiktatni?

A tavaly márciusi műtétem után hosszú rehabilitáció következett, amibe beépítettük a korábban elhanyagolt területek erősítését is, mint például az oldalsó hasizmokét és az amatőr futóknál gyakran alulhasznált farmizmokét. Sok edzéseszközöm van itthon, úgyhogy esténként majdnem minden nap csinálom a nyújtó, saját testsúlyos vagy súlyzós erősítő, stabilizáló gyakorlatokat. Néha csak 10-15 percet, máskor akár több órán is.

A tavalyi, nem túl ideális felkészülésed során az edzéseid hány százaléka a volt szintes terepen és mennyi volt benne a sík kilométer?

Tavaly az edzésalkalmaknak szerintem 10%-a volt szintes terep, az edzésidőnek pedig 20-25%-a. Nyilván ez más lenne, ha a kert végében indulna egy 1500-as mászás, de nekem abból kell főznöm, amim van. Így próbálok azokban a dolgokban jobbá válni, amikhez itt is hozzá férek Nyíregyházán. Igyekszem gyorsulni-fejlődni atlétaként, erősítek, felkészülök a pályákból, csiszolom a frissítésemet. Mindig van mit gyakorolni…