futás,lábak,futómozgás,kadencia,lépésfrekvencia

Lépésfrekvencia: kell-e vele foglalkoznod?

Forrás: Getty Images
Valami, amit mér az órád, de vajon nézed-e? Kell-e egyáltalán?

Nézed a tempót, pulzust, szintkülönbséget, netalán wattot, de a lépésfrekvenciát szoktad-e? A legtöbben nem, és ha mégis, nem tudják, hogy mire kellene valójában törekedniük. A lépésfrekvencia/pedálütem/kadencia egy érdekes mutató, amit azt határozza meg, mennyit lép egy perc alatt a futó, és általánosságban elmondható, hogy a 180/perc az ideális lépésszám. De, mint mindenben, az átlagolás itt sem annyira érdekes, hiszen mindenkinek egyénre szabottan kell megnéznie a saját szempontjait.

A 180-as számot még Jack Daniels, a legendás futóedző határozta meg az 1984-es Olimpia után. Azóta voltak ugyan kutatások ezzel kapcsolatban, de minden más mutatóhoz képest elenyészően, most azonban készült egy!

A Michigan Egyetem kutatói arra próbáltak nagyobb rálátást nyerni, hogy valójában mi befolyásolja a lépésfrekvenciát, és hogyha elkezdjük figyelni, javít-e a teljesítményünkön. A tanulmányukban 24 női és férfi célbaérkezőt vizsgáltak meg a 2016-os 100km-es világbajnokásgon, amit Spanyolországban rendeztek meg. Az ő óráikból kinyert adatokat vetették össze a korukkal, súlyukkal, magasságukkal, edzési és versenyzési tapasztalataikkal, és nyilván nagy hangsúlyt fektettek a tempóikra.

Az eredmények nagyon széles skálán mozogtak: volt 155-ös és 203-as lépésfrekvencia is. Az átlageredmény itt is közelített a 180-as átlaghoz, ugyanis az 182 volt! Ami szembetűnő, hogy a lépésfrekvencia és a tempó között van a legkomolyabb összefüggés, de persze ez is változó, hiszen egy magasabb, hosszabb lábú ember nagyobbakat tud lépni, mint egy alacsony. Érdekesség, hogy a fáradtással nem csökkent a kadencia, sőt a végén mindenki nagyobb lépésszámra kapcsolt, amikor már látta a végét.

Ami számodra fontos lehet:

Nem kell azt figyelned, hogy egy ideálisnak mondott számhoz közelíts, inkább figyeld meg azt, hogy milyen tempónál, és eredménynél milyen volt a lépésszámod, ez legyen az irányadó. Ha például növekszik a kadencia, de a tempód nem javul, az egy jó jelzés arra, hogy valami nem javult, sőt romlott, és érdemes több lépcsős vagy emelkedős edzést beiktatnod a technikád javulására. Ha viszont ugyanolyan pedálütemnél gyorsulni tudtál, akkor fejlődtél!