biciklizes, labgorcs,

Lábgörcs biciklizéskor - tegyél ellene, és ügyelj a következőkre!

Forrás: Getty Images/Antonio_Diaz
A lábgörcs sajnos igencsak fájdalmas, ugyanakkor elég megszokott dolog is, de ne hidd, hogy nem tudsz tenni ellene!

Nyáron, a melegben értelemszerűen többet izzadunk, és a lábgöcsök is gyakoribbak a megszokottnál. Persze erre a problémára nincs hiány népi gyógymódokból: a népszerű „megoldások” közé tartozik a savanyúságlé ivása, a banánfogyasztás, a mustárfogyasztás, a nyújtás, a lassítás. De egyesek szerint megpróbálhatod a kalciumot, sót, magnéziumot vagy akár kinint (malária elleni gyógyszer) is bevetni.

Az igazság az, hogy bár a tudósok több mint 50 éve tanulmányozták a görcsöket, még mindig nem értik teljesen az okát. Tudjuk, hogy egyesek megmagyarázhatatlanul hajlamosak rájuk, míg másoknál sosem lépnek fel. Azt is tudjuk, hogy a görcsök gyakoribbak a verseny során, így a túlterhelés tűnik igencsak befolyásoló tényezőnek, ahogy az is biztos, hogy a hosszú edzés utáni órákban gyakrabban előfordulhatnak. Sőt, az is kiderült már róluk, hogy sokaknál a táplálkozás áll a háttérben.

Íme öt tipp, hogyan lehet megakadályozni, hogy a lábgörcs tönkre tegye a kellemesnek ígérkező edzést!

Fontosak az elektrolitok!

Sokan azt mondják, hogy az elektrolitok hiánya a fő tényező, ha görcsök alakulnak ki, mert szerepet játszanak az izomösszehúzódásban, a folyadék egyensúlyban és a neurológiai impulzusokban. Ez azonban nem olyan egyszerű: nem arról van szó, hogy többet kell bevinni belőlük.

Például a nátrium egy kulcsfontosságú elektrolit, és gyakran szóba kerül a lábgörcsök kapcsán, de valójában kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy a nem megfelelő nátriumbevitel görcsöket okoz. Egy korábbi tanulmányban maratonfutókat hasonlítottak össze: 15 futót vizsgáltak, aki a futás során szenvedett a lábgörcs miatt, és 67 olyat, aki nem - az eredmény az lett, hogy nincs szignifikáns különbség a két csoport hidratációjában vagy nátriumszintjében.

Egy másik lehetséges bűnös, a magnézium szerepet játszik az izomösszehúzódásban - és a hiány valóban súlyos izomgörcsöket eredményezhet. Az alacsony magnéziumszint azonban ritka. A Hawaii Ironman triatlonistáknál a görcsök vizsgálatakor még az sem segített, hogy magnéziumot tettek az intravénás folyadékokba.

Végül, bár a káliumban dús banán fogyasztását gyakran emlegetik a görcsök orvoslására, kevés bizonyíték van arra, hogy valóban segít. Ezenkívül a káliumhiány általában bizonyos vízhajtók használatából, hosszan tartó hányásból, krónikus hasmenésből vagy hashajtó szedéséből származik - nem az izzadásból.

Hasznos a nátriumbevitel

Amerikában az emberek legtöbbje sokkal több sót fogyaszt a kelleténél, ez alól a kerékpárosok gyakran kivételt képeznek. Ha erősen izzadsz, a sóbevitel extrán fontos lenne: a napi több liter verejtékvesztés nátriumhiányhoz vezethet, ha alacsony nátriumtartalmú étrendet tart valaki, és mivel a nátrium szerepet játszik az izomösszehúzódásban, nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy görcsöket okoz.

Érdemes megnézni, nálad ez -e a gond: próbálj meg 1500-2000 milligramm extra nátriumot hozzáadni a szokásos napi étrendhez két hétig, hogy lásd, segít -e a görcsök ellen. A verejtékben a nátrium koncentrációja olyan széles skálán mozog, hogy lehetetlen pontos iránymutatásokat javasolni. Ne aggódj a vérnyomás emelkedése miatt, mivel a nátriumbevitel mérsékelt növelése kéthetes próbaidőszakra hosszú távon nem befolyásolja a vérnyomást.

Ha két hét alatt nem észlelsz kevesebb lábgörcsöt, nyilvánvalóan nem az alacsony nátrium volt a bűnös, akkor érdemes visszatérni a normál bevitelhez.

A nyújtás segít

A lábgörcsöket bicajozás közben is enyhítheted nyújtással, de a biciklizés utáni nyújtás is hatásos. Ha felállsz a biciklin, a sarkadat lenyomod a pedállal a talaj felé, vagy ha leszállsz, és gyorsan megnyújtod a combizmokat, mindenképp jót teszel a görcsök enyhítése érdekében!

nyújtás, edzés,
Forrás: Getty Images/canava Studio

Inni, inni, inni

A szokottnál intenzívebb hidratálás néhány embernél jól működik, még akkor is, ha nincs közvetlen tudományos kapcsolat, ami kimutatja a görcsmegelőzésben betöltött szerepét a folyadékbevitelnek. Akárhogy is, a hidratálás mindig kritikus fontosságú a teljesítmény minden egyéb vonatkozásában, ezért ne feledd: inni kell!

Van egy határ...

Ha keményen túlterheled magad, akkor is jöhetnek a lábgörcsök, ezért próbálj a saját teljesítményedhez mérten edzeni. Persze kell a fejlődés, de van egy szint, ami már rosszat tesz, és ha túl kemény terepet vállalsz be, annak rossz vége lehet. Érdemes betartani, hogy heti 10%-nál többet nem nehezítesz az edzéseiden.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft