futás kutyával,kutyás futás,border collie

Kutyával futni különleges élmény – bár én még csak ismerkedem ezzel a műfajjal

Forrás: Getty Images
Régi vágyam, hogy kutyusom legyen. Nem is emlékszem már, hogy pontosan milyen gondolatkör robbantotta be ezt az igényt. Talán az X+N-edik kihívást kerestem (hehe). Aztán egyszer csak összeállt a dolog, minden családtag áldását adta (sőt a szomszédaink is!) és beköltözött hozzánk Vanda, a közel 16 hónapos border collie lányka.

Ma egy hónapja, hogy velünk van. Semmilyen kutyás tapasztalatom és gyakorlatom nincs, ezért magam is tanulom a kutyás életformát. Olvasgatok sokat a neten, beszélgetek gyakorlottabb kutyás ismerősökkel és megkezdtük az „első osztályt” egy kutyasuliban, amely tulajdonképpen nem is kutyasuli, hanem sokkal inkább gazdasuli. Ugyanis a gazdát tanítják meg arra, hogyan kell a kutyát „rendes” ebbé nevelni.

Vandával nyilván futni szeretnék majd, minél többet, de azért nem túlzásokba esve. Most azt gondolom, hogy nagyjából 20-25 km körüli távokra vinném. Tegnap meg is kezdtük a közös edzéseket. Egy rövid, bő 3 km-es kicsi erdei körre vittem el, egyelőre pórázon. Ő nem igen szokta a pórázos közlekedést, de egyre ügyesebb ebben is, sőt meglepően jól tudtunk együtt futni. Mondjuk ez inkább kocogás volt mindkettőnk részéről. Ő szépen a lábam mellett jött és szinte alig mutatott érdeklődést más dolgok iránt futás közben. Nagyjából két alkalommal megálltam, hogy megszaglászhasson valamit. Számomra szuper jó élmény volt, Vanda számára látványra csak kisebb fáradtsággal járt, így a hétvégén növelem is egy cseppet a távot.

futás kutyával,kutyás futás,border collie,Vanda

Szeretnék írni arról az útról folyamatosan, amit így együtt közösen teszünk meg vagy inkább futunk le, sőt szívesen veszek bármilyen tanácsot, ötletet, tapasztalatot, amelyet kutyás futóként megéltetek.

Az első fontos kérdés bennem például az, hogy mikor lehetek annyira bátor, hogy szabadon engedem őt? Követne-e már megbízhatóan ennyi idő után?

Itthon, a saját megszokott környezetünkben, kicsi kertünkben jól visszahívható, jön utánam mindig (akkor is követ, ha nem hívom – hehe), szóval látszólag kialakult már benne valamiféle kötődés irányomban, de hogy ez mennyire működne más, idegen környezetben, azt például nem tudom.

futás kutyával,kutyás futás,border collie,Vanda
Ő Vanda, a fajtájára jellemző, hogy tud és szeret futni, nyilván ezért is merült fel, hogy őt válasszuk, mellesleg látványosan szép kutya.

Vanda egyébként kifejezetten kedves és jámbor kutya. Idegenekkel persze visszahúzódóbb, de nem agresszív, nem támad. Sőt, ami kifejezetten szomszédság barát kutyává teszi őt, az az, hogy gyakorlatilag alig ugat. Mellesleg csodálatosan szép – ez persze elfogultság is lehet részemről, amit vállalok.

Ez tehát az egyik fő csapásirány a következő hónapokban (és minden kapcsolódó segítségért hálás vagyok) – míg persze az egyéni futós ambíciókat sem engedem el.