futás kutyával, túrázás kutyával,

Fontos és hasznos holmik több napos kutyás túrákhoz, futásokhoz

Forrás: ArtistGNDphotography / Getty Images
Ahogy megérkezünk a hűvösebb őszi, majd téli időszakhoz, a kutyád holmijára is nagyobb gondot kell fektetni, ha veled tart rendszeresen hosszabb, akár több napos sportos elfoglaltságaid során.

Ilyenkor ugyanis már közel sem elég egy plusz palack víz, egy összecsukható kutyatál, egy takaró és a kutya vezetéséhez szükséges nyakörv-hám-póráz. Egy jól átgondolt alapszett és néhány hasznos eszköz nem árt, ha bekerül az autóba vagy a túrazsákba.

Alapvető például, hogy a humán elsősegély-szettet kutyás darabokkal egészítsd ki, aminek része a szokásos kötszereken és fertőtlenítőszereken kívül például valamilyen mancsápoló készítmény, fájdalomcsillapító, illetve kutyusod számára lázmérő. Ha nagyon alapos vagy, kutyaelsősegély-nyújtó kiadványt is mellékelhetsz a készlethez. A teljes szettet érdemes egy autós és egy magaddal vivős készletre bontani, utóbbit a túrazsákban elvihető méretűvé és tartalmúvá tenni.

Hosszú túrákhoz, futásokhoz mindenképpen javasolt egy derékra csatolható póráz, ami akár önmagában (ez az egyszerűbb), akár beülő segítségével rögzíthető. Így a két kezed szabad maradhat olyan esetekben, amikor szükséges kapaszkodni vagy bottal segíteni a saját haladásodat.

futás kutyával, rugós póráz, terepfutás, túra,
Forrás: Getty Images

Közepes vagy nagyobb testű kutyák számára praktikus lehet a kutyahátizsák, amiben kedvenced maga cipelheti kisebb méretű holmijait, mint például az ürülékes zsákot, jutalomfalatokat, némi folyadékot. A zsák maga hámszerűen illeszkedik a kutyára, sőt a hámot váltja ki, viszont két oldalt két pakolható zseb található rajta, amik vízállóak, tehát akkor sem ázik be, ha szakadó esőben vagy patakokon átkelve járjátok az erdőt. Ne feledd, hogy ilyen jellegű felszerelésnél fontos az előzetes szoktatás, kölyökkutyáknál nem használható és inkább rövidebb túráknál érdemes bevetni, ha a kutya sokat fog menni, sőt futni, akkor nem szokás további terhet rápakolni.

Ha kölyökkutyával vagy idősebb négylábú társaddal mész túrázni hasznos lehet egy hordozó hátizsák, főleg, ha igazán hosszúra tervezitek a programot. Kis, közepes testű állatok szállítására alkalmas, látványra olyan, mint egy hátizsák, ám felül a kutya feje kikandikál. Ehhez az eszközhöz is érdemes előzetesen szoktatni az állatot, ami nem csak akkor praktikus, ha elfáradni látszik az állat, hanem akkor is, ha számára nehezen vagy nem járható helyen keltek át.

túra, terepfutás, futás kutyával, túra kutyával,
Forrás: Getty Images

Szintén nehezen járható területeken jön jól, illetve sérült állat szállításánál is bevethető az úgynevezett vészhelyzeti hám, ami egy az egyben lehet a kutya túrahámja, tehát nem szükséges külön ilyet cipelni, hanem ráadható az állatra bármilyen erdei séták, túrák, futások alkalmával. A hasán lévő széles, párnázott pántoknak köszönhetően a kutya felemelhető, sőt karabinerre csatolható, ha komolyabb mentésre van szükség. Ilyen, hevederekre csatolt hámokkal tudnak például mentőkutyát leengedni lábon megközelíthetetlen területekre, szóval igen praktikus holmi.

Vannak érzékenyebb talpú kutyák, akik nem bánják, ha cipőt kapnak a tappancsokra, de olyan is előfordulhat, hogy korábbi sérülést kell megóvni és ezért kell átmenetileg kutyacipőt adni a kedvencre. Ezek a lábbelik rugalmas, a kutya lábára jól illeszkedő, könnyen fel- és levehető darabok, amiket használat után mosógépben tisztíthatunk. Lehet, hogy első látásra furcsa, amikor egy kutyán cipő van, de kellő szoktatás után, semmilyen gondot nem okoz számukra, ugyanakkor sok kellemetlenségtől megóvhatjuk az érzékeny tappancsokat.

Normál körülmények között nem fordulhat elő, hogy pórázra kötött kutya elszalad például ijedtében, ám, ha mégis megtörténik a baleset, a keresés folyamatát nagyban megkönnyíti, ha az állaton van GPS nyomkövető, vagy GPS-szel ellátott nyakörv.

Hűvös időben, hosszabb túrák, futások után, ha már alaposan kifutkosta magát a kutya, neki is jól esik meleg helyen megpihenni. Amikor a kutya maga is megáll, az áthűlt, nyirkos bunda nem biztos, hogy kellően melegen tartja a testét. Ilyenkor akár egy kutyakabát, akár egy fűthető matrac nagyban növeli a kedvenc négylábú komfortját a hazáig tartó úton, vagy a szálláshelyen, esetleg étteremben.

Ezeken kívül szállítóbox, takaró, szájkosár, oltási könyv (útlevél), etető és itatótálak, élelem és folyadék mindig kell, hogy legyen az autóban, illetve egy részük a túrazsákban főleg akkor, ha több órás utazás is kapcsolódik a túrához, futáshoz.

+1 ötlet
A gazdi derekára csatolható jutalomfalat tartóba a főbb iratok, kulcs, telefon is elfér és persze kedvenced falatkái és ürüléktartó zacsija. Sok egyéb ajánlat mellett szuper trendi övtáskák vásárolhatók 20 százalékkal kedvezőbb áron november 11-14. között a JOY-napok keretén belül a 4 My Dog Store webshopjában.